Svet 1.9.2016 6:00

Pariški Centre Pompidou bo bogatejši za zbirko del ruskega slikarstva

Pariz, 1. septembra - Pariško razstavišče Centre Pompidou bo bogatejše za zbirko del ruskega slikarstva druge polovice 50. let minulega stoletja. Donacija, ki bo obsegala 250 del, je del projekta rusko-francoskega sodelovanja na področju kulturnega turizma. Dela bodo predstavili na razstavi, ki jo bodo v razstavišču odprli 14. septembra.

Predstavnik ruskega predsednika za mednarodno kulturno Mihail Švidkoj je po pisanju ruske tiskovne agencije Tass povedal, da donacija "na noben način ne bo izpraznila ruskih muzejev, saj imajo ti v svojih fundusih veliko enakovrednih slik iz tega obdobja". Dodal je, da vse poteka pod nadzorom direktorjev največjih ruskih muzejev.

Izpostavil je, da bodo z donacijo predstavili "moderno Rusijo, drugačno, razvijajočo se, evropsko, univerzalno državo". "Pogosto lahko vsepovsod slišimo Tolstoj, Dostojevski, Čehov in podobno. Danes pa lahko rečemo, da ne predstavljamo le velikih klasikov ruske kulture, ampak tudi moderno Rusijo," njegove besede povzema Tass.

Direktor Centra Pompidou Bernard Blistene je donacijo označil kot zelo pomembno. Razstavišče se sicer ponaša z eno najboljših zbirk ruske avantgarde na svetu, vendar pa zbirka del druge polovice 50 let minulega stoletja po njegovih besedah ni popolna.