Slovenija 31.8.2016 14:03

V SMG se obeta s filmi navdahnjena sezona izbrisanih prizorov

Ljubljana, 31. avgusta - V Slovenskemu mladinskemu gledališču (SMG) v novi sezoni pravzaprav nadaljujejo lansko, jubilejno 60. To so začeli v času razpada Jugoslavije in jo približali današnji Evropi, negotove prihodnosti. Cilj nove, s filmi navdahnjene sezone, je preizprašati, kakšne so možne strategije soočenja z negotovostjo, je povedal direktor Tibor Mihelič Syed.

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče. Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče.
Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Konceptualni okvir 61. sezone SMG je zasnovan na kinematografiji. Imenuje se Sezona izbrisanih prizorov, ker je lahko gledališče medij, ki prizore in kadre, ki jih je film izbrisal, postavi na novo. Polovica predstav bo za iztočnico vzela filmski scenarij in ga kot takega uprizorila, nekateri filmi pa bodo predstavljali zgolj skelet novim odrskim zgodbam, je povedal direktor gledališča.

Danes so po besedah Mihelič Syeda v Evropi vse bolj v ospredju nihilizem, strah in negotovost. Skozi šest novih predstav bodo v SMG raziskovali, kakšne so različne strategije soočenja s to negotovostjo, od izolacije družbene skupine, preko iskanja grešnih kozlov do bolj militantnih gest.

Sezono bo 13. oktobra uvedla slovenska premiera mednarodne koprodukcije Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, ki je nastala po naročilu berlinskega gledališča Hebbel am Ufer. Predstava je zaradi radikalnega gledališkega jezika, ki posnema populizem ksenofobnega političnega govora, v tujini povzročila nemalo polemik, je na današnji novinarski konferenci spomnil umetniški vodja SMG Goran Injac.

Pri izboru filmov kot iztočnic za predstavo je bilo po njegovih besedah ključno, da spregovorijo o današnjem času in družbi, v kateri živimo. Tudi v novi sezoni želijo v SMG s predstavami odpreti polje diskurza, k čemur bodo pripomogle tudi debate ob predstavah.

Kultni film Fargo bratov Cohen bo izziv za režiserja Matjaža Pograjca. V predstavi, ki ima trenutno delovni naslov Človeški faktor, bodo ohranjeni določeni liki in človeku neprijazne življenjske okoliščine iz Farga, sicer pa si Pograjc želi narediti predstavo o 170 Slovencih, ki so umrli v letalski nesreči na Irskem. "Vsa trupla so prepoznali, ena roka pa je bila preveč," je bil skrivnosten režiser.

V SMG si želijo podpirati tudi mlade ustvarjalce, ki so šele na začetku svoje ustvarjalne poti. Letos so k sodelovanju povabili absolventa AGRFT Žigo Divjaka, ki bo režiral predstavo Človek, ki je gledal svet, ter mlado nadarjeno režiserko Nino Rajić Kranjac, ki bo režirala gledališko različico Idiotov Larsa von Trierja.

Divjak je povedal, da bo v avtorskem režijskem projektu Človek, ki je gledal svet o političnih temah skušal spregovoriti na poetičen način. Predstava bo osredotočena na to, kako vzdušje na svetu, ki ga zaznamuje strah, vpliva na intimo posameznikov in njihov vsakdan. Nina Rajić Kranjac pa je razkrila, da bo iztočnica za nastajanje predstave Idioti prav sam Von Trier oziroma njegov pristop "destrukcije filma kot konvencije".

Prav tako kot mladim SMG vrata odpira tujim ustvarjalcem. Z zapuščino mojstra suspenza Alfreda Hitchcocka se bo v predstavi Hitchcock spopadla poljska režiserka Weronika Szczawinska. V ospredje bo postavila teme strahu, izgradnje sodobne identitete in domišljije. Privlači jo tudi estetika in eleganca Hitchcockovih filmov, ki nudi podlago za pogovor o čemerkoli.

Sezono bo maja sklenila predstava Grešni kozel po filmu Rainerja Wernerja Fassbinderja v režiji v Sarajevu rojene Tanje Miletić Oručević. Predstava, v ospredju katere bo tujstvo, bo v prvi vrsti namenjena najstnikom, v SMG pa poudarjajo njeno aktualnost. "Če je Fassbinder kaj bil, je bil autsajder," so zapisali.

Sezono bodo poleg pogovorov dopolnjevali še drugi dogodki, ob uspešnem dogovoru tudi filmske projekcije. Že v petek nadaljujejo z dogodki Creme brulee špecial, Klub SMG pa bo vabil na druženje po premierah in predstavah.