Slovenija 31.8.2016 14:21

Glasbena mladina ljubljanska letos z že 40. Jesenskimi serenadami

Ljubljana, 31. avgusta - Sezono Glasbene mladine ljubljanske bodo tudi letos odprle Jesenske serenade, ki se s svojo 40-letnico uvrščajo med najstarejše glasbene cikle v slovenskem prostoru. Cikel štirih koncertov, ki jim bo mogoče prisluhniti v Ljubljani in na še osmih prizoriščih, so posvetili letos preminulemu Tomažu Lorenzu, ki je Jesenske serenade zasnoval.

Letošnje Jesenske serenade bo uvedel koncert z naslovom Mozart na obisku, ki ga bo izvedel prvi flavtist Slovenske filharmonije (SF) Matej Grahek s triom glasbenikov iz orkestra SF in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. To so Miran Kolbl (violina), Gea Pantner Volfand (viola) in Milan Hudnik (violončelo). Na sporedu bodo trije Mozartovi kvarteti, je na novinarski konferenci povedal Boris Rener, ki že od leta 1998 oblikuje program serenad.

V letošnji cikel je Rener uvrstil tudi koncert stare glasbe, ki ga bo izvedel Ansambel kljunastih flavt Le phenix pod vodstvom Mateje Bajt. Zasedbo sestavljata študentki renesančne kljunaste flavte Kristina Martinc in Una Košir ter priznani tolkalist Jože Bogolin.

Na solističnem večeru se bo predstavil tubist mlajše generacije Uroš Vegelj, obeta pa se še koncert vokalne skupine Vox Arsana, ki bo predstavila nekaj avtorskih skladb ter priredb svetovnih uspešnic swinga, jazza in soul glasbe.

Koncerti se bodo vrstili vse do konca septembra v atriju oz. rdeči dvorani Magistrata, v Kulturnem domu Smlednik, v cerkvi sv. Valburge v Valburgi pri Smledniku, v Knjižnici Medvode, v župnijski cerkvi svetega Štefana v Sori, v dvorcu Bukovje v Dravogradu, Pilonovi galeriji v Ajdovščini, grajski kleti v Vipavskem križu in parku Pietro Coppo v Izoli.

Rener je spomnil še na rdečo nit serenad - kombinacijo glasbe in govorjene besede. Enourne koncertne prireditve bosta tudi letos povezovala Tina Uršič in Dejan Pavčević.

Poleg serenad bodo v Glasbeni mladini ljubljanski tudi letos izvedli že utečene cikle, med njimi Mladi mladim, Ob klavirju, Zvoki mladih v Unionu, Študent-profesor v Unionu, Jazz v Kavarni Union, Dobimo se na Magistratu, Prisluhnimo v Operi in Glasbeni samovar.

V omenjene cikle vsako leto vključijo mlade, ki jih prek razpisa izbere strokovna komisija. Letos so izmed 150 prijavljenih nastop omogočili približno tretjini, je povedal Rener, ki je tudi član komisije.

Poleg omogočanja nastopanja mladim Glasbena mladina ljubljanska ponuja tudi matineje za mlajše občinstvu, ki jih pripravljajo večinoma v Cankarjevem domu z več orkestri - Orkestrom SF, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big Bandom RTV Slovenija, s policijskim orkestrom ter v sodelovanju z SNG Opera balet Ljubljana.

V okviru glasbene mladine deluje Mešani mladinski pevski zbor Veter, že vrsto let pod vodstvom Tereze Podlogar. Zbor, ustanovljen leta 1989 iz vrst ljubljanskih srednješolcev, bo imel maja prihodnje leto že 28. letni koncert. Septembra pripravljajo avdicijo za nove člane.