Slovenija 2.9.2016 5:00

V Kanalu se začenja mednarodni festival glasbe Kogojevi dnevi 2016

Kanal, 2. septembra - S prireditvijo na Kontradi v Kanalu s pričetkom ob 19.30 se bo danes začel mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2016, ki bo letos ponudil devet koncertov. Slavnostni govornik bo predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd. Sledil bo koncert pianista Ivana Skrta, pred tem bodo odprli razstavo del Evgena Bavčarja.

Kanal ob Soči, Kontrada. Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kanal ob Soči, Kontrada.
Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Skrt bo v kanalski cerkvi ob 20.30 poustvaril skladbe Modesta Musorgskega, Marija Kogoja in Maurica Ravela.

Osrednji dogodek letošnjega festivala se bo zgodil 17. septembra v baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti gori, kjer bodo krstno izvedli simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda, ki jo je skladatelj Avgust Ipavec posvetil stoletnici prve svetovne vojne. Poleg Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bodo sodelovali tudi zborovski pevci, plesalci in recitatorji. Pokrovitelj dogodka je predsednik republike Borut Pahor.

Po Sveti gori bo predstava na skladateljevo željo gostovala še na Dunaju in v Milanu. Slednje bo po pričakovanjih organizatorjev pomenilo veliko promocijo festivala Kogojevi dnevi in slovenske kulture nasploh v sosednjih državah in Evropi.

Letošnji festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi sicer prinaša šest novosti slovenskih skladateljev. Tri izmed šestih koncertov bodo izvedli v Italiji, eden med njimi bo namenjen mladim.