Slovenija 1.9.2016 13:58

Filozofsko srečanje Kierkegaard letos o pogumu za dejanje

Ljubljana, 1. septembra - V Škocjanu se bo v petek začela 4. mednarodna filozofska delavnica in konferenca Soren Kierkegaard, katere tema bo Pogum za dejanje. Poleg Kierkegaardu bo srečanje posvečeno še Dietrichu Bonhoefferju, Simone de Beauvoir, Vaclavu Havlu, Paulu Tillichu ter režiserju in mislecu Andreju Tarkovskemu. Na srečanje prihaja 40 mislecev iz desetih držav.

Direktor Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soren Kierkegaard Ljubljana (SRISK) Primož Repar je na današnji novinarski konferenci spomnil, da na mednarodnemu filozofskemu srečanju od leta 2013 mednarodni gostje premišljajo Kierkegaardove ideje.

Letos bo v ospredju tema Pogum za dejanje, ki bo po besedah Reparja iztočnica za to, kako spodbuditi in priti do jasnih in konkretnih dejanj za boljši svet. Gre za vprašanje, ki se smiselno postavlja v današnjem svetu, v katerem, kot so zapisali organizatorji, "prevladuje negativno delovanje, ki onemogoča človeško transcendenco".

Profesor Darko Štrajn iz svetovalnega sveta raziskovalcev inštituta SRISK je predstavil nekaj iztočnic. Po njegovih besedah je dejanje neizbežno povezano z drugim, na primer v smislu akcije z drugim ali proti drugemu. "Najbrž ni treba poudarjati, da se vse protislovnosti, zagate in s tem povezana tesnoba zapletejo v mišljenje eksistencialnega obrata. V jedru tega obrata je dejanje, ki pa nikoli ni samo posledica premisleka, 'racionalne' odločitve, ampak je, poleg vsega drugega, še zlasti akt poguma," je zapisal v nagovoru.

Kot preddogodek filozofskega srečanja bodo drevi v Vodnikovi domačiji odprli fotografsko razstavo Eksistencialna revolucija Vaclava Havla. Filozofsko srečanje se bo v petek v Škocjanu na Krasu začelo z mednarodno filozofsko delavnico, katere teoretski del bodo dopolnjevali tudi kulturni dogodki - literarni večer Mire, spoj poezije, podobe in glasu, razstava plakatov Globalni Danec ter mednarodna razstava filozofskih publikacij.

V nedeljo se karavana mislecev seli v Ljubljano, kjer bo v Vodnikovi domačiji potekal Havlu posvečen filozofski performans Kako se kali eksistencialna revolucija? v režiji Nicka Upperja, nastal po besedilu Samuela Becketta.

V ponedeljek se bo v Cankarjevem domu dopoldan začela dvodnevna konferenca, na kateri bodo predavali slovenski in tuji misleci. Ena od tujih gostji srečanja, mehiška filozofinja Paula Arzipe, je na današnji konferenci opomnila, da je v času, ko se spopadamo z etično krizo svetovne razsežnosti, mednarodna filozofska delavnica v Ljubljani idealna priložnost, da se o tem spregovori s filozofskega gledišča. Predstavila bo svoje razumevanje koncepta metaxu Simone Weil, ki je po njenih besedah Kierkegaardova eksistencialistična hčerka.

Na konferenci bo nastopil tudi profesor na Trinity College Univerze v Torontu ter sklicatelj Kierkegaard Circle Abrahim H. Khan. Prav v Kierkegaard Circle, ki deluje že 30 let, so z namenom širjenja Kierkegaardove misli prepoznali pomen izdaje dveh monografij v angleščini, ki bosta predstavljeni na srečanju - Reparjeve Decision and the Existential Turn ter Kierkegaard on Consumerism avtorice Jasne Koteske. Institucija bo tudi vnaprej sodelovala s SRISK z namenom širjenja njenega dometa.

Khan bo sicer na konferenci spregovoril o Kierkegaardu na podlagi okoli 30 njegovih del in skušal iz njih izluščiti, kaj on sam pove o pogumu za dejanje. V Ljubljani bodo odprli tudi razstavo fotografa Jožeta Suhadolnika in predstavili še nekaj filozofskih izdaj.