Svet 2.9.2016 6:00

V Londonu prihodnje leto razstava o skupini Pink Floyd

London, 2. septembra - V londonskemu Muzeju Victoria in Albert bodo prihodnje leto pripravili prvo veliko retrospektivno razstavo o skupini Pink Floyd. Postavitev bo vključevala okoli 350 eksponatov, med njimi glasbila, odrske eksponate, psihadelične plakate in predmete, ki so bili uporabljeni za njihove legendarne naslovnice ter neobjavljene posnetke s koncertov.

Srbija. Nekdanji član skupine Pink Floyd Roger Waters. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija.
Nekdanji član skupine Pink Floyd Roger Waters.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Razstava The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains bo na ogled od 13. maja do 1. oktobra 2017 in bo posvečena 50. obletnici izida prvega singla Pink Floyd. Že sedaj jo nad muzejem napoveduje balon v obliki rožnatega pujsa, ki je poklon naslovnici njihovega albuma Animals iz leta 1977, poročajo tuji mediji.

Direktor muzeja Martin Roth je povedal, da jim je v čast, da se bodo lahko z retrospektivo poklonili skupini, ki je hkrati prepoznavna po "svoji edinstveni vizualni podobi in glasbi". Dodal je, da Pink Floyd predstavljajo izjemno in trajno zgodbo o uspehu v zgodovini britanskega oblikovanja.

Postavitev sledi izjemno uspešni retrospektivi muzeja iz leta 2013, ki je bila posvečena konec minulega leta preminulemu glasbenemu kameleonu Davidu Bowieju. V Londonu je razstavo obiskalo 300.000 ljudi, nato pa je krožila po svetu.

Skupina Pink Floyd sodi med najpomembnejše predstavnike psihedeličnega ali art rocka. Ustanovljena je bila leta 1964. S svojo glasbo ter vizualno obliko albumov in nastopov je pomembno vplivala na razvoj rock glasbe. Največji komercialni uspeh je doživela v 70. in 80. letih minulega stoletja. Njihova albuma The Dark Side of the Moon in The Wall sta se znašla med najbolj prodajanimi albumov vseh časov.