Slovenija 2.9.2016 0:30

V Križankah drevi Laibachi s Simfoniki RTV Slovenija

Ljubljana, 2. septembra - V sklopu Ljubljana festivala bo drevi v Križankah nastopila kultna slovenska skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na koncertu, ki bo podoben februarskemu v Bruslju, bo ljubljansko občinstvo lahko premierno prisluhnilo polurni avtorski kompoziciji, ki je nastala po motivih Prešernovega Krsta pri Savici.

Belgija, Bruselj. Koncert skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Foto: Thierry Monasse/STA

Belgija, Bruselj.
Koncert skupine Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.
Foto: Thierry Monasse/STA

Večina programa drevišnjega koncerta bo podobna februarskemu programu, ki ga je skupina pripravila za nastop v bruseljskem kulturnem središču Bozar ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene prestolnice v tem letu. Bo pa tokratni koncert sestavljen iz dveh delov.

V prvem bo mogoče prisluhniti omenjeni kompoziciji po motivih Krsta pri Savici, ki se prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane opere Edvarda Griega Olaf Trygvasson. Obe deli, ki sta del skladbe, tematizirata pokristjanjevanje na različnih koncih Evrope. Skladba obenem sovpada s 30-letnico postavitve retrogardističnega dogodka Krst pod Triglavom Gledališča sester Scipion Nasice, za katerega je partituro prispeval prav Laibach.

V drugem delu bodo na sporedu skladbe, ki so jih Laibachi s simfoniki RTV odigrali že v Bruslju, a bodo aranžmaji, ki jih je priredil Anže Rozman, dodelani za večji orkester. Med drugim bo mogoče prisluhniti skladbam, kot so Smrt za smrt, Eurovision, Now You Will Pay in We are Millions and Millions are One.

Tudi v Ljubljani bo simfonikom dirigiral Simon Dvoršak, ki napoveduje veličasten, mestoma celo filmski koncert. Kot je dejal na četrtkovi novinarski konferenci, orkester nima le spremljevalne vloge, pač pa je enakovreden skupini.

Za dirigenta je to kar velik izziv, saj ni v glavni vlogi, ampak mora slediti tempu, ki ga skupina daje orkestru. Posebnost so tudi slušalke, ki jih dirigenti po Dvoršakovih besedah niso vajeni. Skupino in orkester bo spremljal še 16-članski pevski zbor.