Svet 4.9.2016 5:00

Ameriška gotika Granta Wooda bo razstavljena v Londonu

London, 4. septembra - Ena najbolj znanih slik ameriške umetnosti, Ameriška gotika Granta Wooda, bo prihodnje leto razstavljena v Londonu, s tem pa prvič predstavljena zunaj Severne Amerike. Na ogled bo na Kraljevi akademiji, kjer jo bodo prikazovali v sklopu razstave, posvečene umetnosti iz časa velike depresije.

Umetnik je na sliki iz leta 1930 upodobil kmeta iz ameriške zvezne države Idaho z vilami in ženo ob svoji strani ter hišo v ozadju. Bila je del ameriškega regionalizma, umetniškega gibanja, v katerem so njegovi predstavniki opozarjali na regije, ki jih je prizadela velika gospodarska kriza, nastala po zlomu newyorške borze leta 1929.

Kot je povedal vodja umetniškega programa na Kraljevi akademiji Tim Marlow, umetnina še nikoli ni zapustila ameriške zemlje. Po njegovih trditvah je bila s svojo tiho, podcenjeno močjo že vse od nastanka razumljena kot ikona, kot simbol ameriškega regionalizma.

Čeprav je bila deloma označena za populistično sliko, je danes ne le izredno priljubljena, ampak tudi globoko sporočilna. Trenutno na novo odmeva zaradi prihajajočih ameriških predsedniških volitev, je še ocenil Marlow.

Slika bo vključena v razstavo Amerika po zlomu: Slikarstvo v 30. letih, ki jo bodo odprli 25. februarja prihodnje leto in bo na ogled do 4. junija, poroča britanski BBC. Bo ena od 45 del iz obdobja depresije, med katerimi bodo tudi dela Thomasa Harta Bentona, Jacksona Pollocka, Edwarda Hopperja in Georgie O'Keefe.