Svet 4.9.2016 6:00

V zaporu v Readingu poklon Oscarju Wildu

London, 4. septembra - Zapor v Readingu, v katerem je kazen prestajal irski pisatelj, pesnik in dramatik Oscar Wilde, bo v sklopu projekta Znotraj - umetniki in pisatelji v readinškem zaporu danes odprl vrata za obiskovalce. Wilde je bil v samici tega zapora, kjer je končal, ko so prišle na dan podrobnosti njegovega homoseksualnega razmerja, zaprt od 1895 do 1897.

V sklopu projekta, ki se bo sklenil 30. oktobra, bodo vsako nedeljo točno opoldne različni interpreti brali Wildov De Profundis (Iz globočin), 100 strani dolgo pismo iz zaporniške celice, naslovljeno na njegovega ljubimca lorda Alfreda Duglasa. Pismo je bilo sicer prvič objavljeno pet let po Wildovi smrti.

Med drugim bodo po pisanju BBC v kapeli nekdanjega zapora brali igralca Ralph Fiennes in Maxine Peake ter pevka Patti Smith.

Poleg tega bodo na hodnikih in v nekdanjih celicah postavili na ogled dela različnih umetnikov, s svojimi deli bosta med drugim zastopana Steve McQueen in Wolfgang Tillmans.

Delovni zapor v Readingu, ki je vpisan na seznam arhitekturne dediščine, so zgradili leta 1844. Leta 2013 ga je ministrstvo za pravosodje zaprlo.

Projekt organizira londonska organizacija Artangel. Kot sta povedala vodji organizacije Michael Morris in James Lingwood, so znotraj poslopja odstranili nekatere novejše prezidave, da bi ga čim bolj približali stanju, v kakršnem je bil, ko je bil zgrajen.

Wilde (1854-1900) se je rodil v Dublinu, kot sin znanega zdravnika. Študiral v Dublinu in Oxfordu, od leta 1879 je živel v Londonu kot dandy in ekscentrik. Leta 1895 je bil zaradi homoseksualnosti obsojen na dve leti zapora.