Svet 5.9.2016 6:00

Mineva 70 let od rojstva legendarnega Freddieja Mercuryja

London, 5. septembra - Na današnji dan mineva 70 let od rojstva pevca britanske zasedbe Queen Freddieja Mercuryja. Čeprav bo konec leta minilo že 25 let od njegove smrti, Mercury ostaja vzornik mnogim. "Hlastal je za življenjem in užil vsako minuto. Kot veličasten komet je zapustil sled, ki bo zaznamovala še mnogo generacij," je nekoč izjavil kitarist Queenov Brian May.

Mercury se je rodil kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. V London se je preselil leta 1964. Pred dnevi so njegovo prvo domovanje v v Veliki Britaniji v predelu Londona Feltham pevcu v spomin označili z modro plaketo.

V spominu oboževalcev po vsem svetu pevec še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in ponarodelih uspešnicah skupine Queen, kot so We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want To Break Free in Crazy Little Thing Called Love. Britanski rokerji Queen še vedno veljajo za eno najuspešnejših zasedb na svetu.

Mercury, ki je zbolel za aidsom, je 24. novembra leta 1991 pri 45 letih umrl na svojem londonskem domu za posledicami pljučnice. To, da je okužen z virusom hiv, je pevec izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je napredovanje bolezni ohranjal v zavetju zasebnosti. Leta 1987 je v nekem intervjuju dejal, da se ne boji postati osamljen in bogat 70-letnik. "Živel sem polno življenje. Četudi jutri umrem, se požvižgam na to. Postoril sem vse, kar je bilo potrebno," je dejal Mercury.

Številni glasbeniki, med njimi Lady Gaga in Robbie Williams ter zasedbi Foo Fighters in Muse, navajajo, da je imel Mercury velik vpliv na njihovo glasbeno ustvarjanje.

Mercury mnogim ostaja v spominu v obleki za turnejo iz leta 1986, z brki in pestjo, naperjeno v nebo - poza, ki jo dela večno tudi kip v Montreuxu ob Ženevskem jezeru.