Svet 5.9.2016 5:30

V Zagrebu razstava fotografij Rogerja Ballena

Zagreb, 5. septembra - V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti bodo v torek odprli razstavo priznanega ameriškega fotografa Rogerja Ballena. V njegovih fotografijah se prepletata domišljija in resničnost. Vanje vključuje najdene predmete, lastne risbe, kolaže in skulpture; tako nastajajo izjemna umetniška dela, so zapisali v muzeju.

Ballen se je rodil leta 1950 v New Yorku. Od leta 1982 živi in dela v Južni Afriki. Leta 2001 je za knjigo Outland (Phaidon Press) prejel nagrado za najboljšo fotografsko knjigo, ki jo podeljujejo na festivalu PhotoEspana. Leta 2002 je na podelitvi nagrad Recontres d'Arles prejel nagrado za fotografa leta.

V Južni Afriki je sprva fotografiral opustela mesteca, po srečanju s tamkajšnjim prebivalstvom pa je začel ustvarjati fotografije, ki ob površnem ogledu učinkujejo kot družbeno angažirana kritika pa vse do psihodram, kot sam imenuje svoja najnovejša dela, piše na spletni strani muzeja.

Sam pa o sebi pravi, da se nikdar ni imel za družbenega, političnega ali kulturnega fotografa, ampak ga je vedno zanimala psiha človeštva in planeta ter poskus, kako se opredeliti glede lastne identitete. Zato narava njegovih fotografij ni le psihološka ampak tudi eksistencialna.

Ballen razstavlja po vsem svetu, njegova dela je najti v številnih muzejih, kot so Muzej Victoria in Albert v Londonu, Centre Pompidou v Parizu in Muzej moderne umetnosti v New Yorku.

Razstava v Zagrebu, ki nosi naslov Dežela senc, bo na ogled do 22. septembra.