Slovenija 5.9.2016 11:28

Nagrada Darko Bratina hrvaškemu režiserju Daliborju Mataniću

Gorica, 5. septembra - Hrvaški režiser Dalibor Matanić je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, ki jo v spomin na svojega ustanovitelja podeljuje Goriški Kinaotelje. Prejemnika so razglasili v nedeljo na 73. beneškem filmskem festivalu, podelili mu jo bodo zadnji teden v novembru v Gorici, so sporočili iz Kinoateljeja.

Matanić v svojih filmih pogosto raziskuje družbo, v kateri živimo, izpostavlja vprašanja identitete, vlogo mladega človeka v njej in naš odnos do drugačnosti in različnih oblik meja. Filmografija režiserja, rojenega leta 1975 v Zagrebu, zaobjema več dokumentarnih in kratkometražnih filmov ter devet igranih celovečercev.

Njegov je tudi celovečerec Zenit, za katerega je prejel številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado žirije Posebni pogled v Cannesu in vesno za najboljšo fotografijo, odprl je tudi lanski filmski festival v Trstu.

Film je nastal v produkciji hrvaške Kinorame in slovensko-srbski koprodukciji ter doživel distribucijo v Italiji. Pripoveduje o tragičnih posledicah medetničnega sovraštva in vojne na ozemlju bivše Jugoslavije skozi tri ljubezenske zgodbe v treh različnih obdobjih, v glavnih vlogah nastopata Tihana Lazović in Goran Marković. Med Matanićevimi zadnjimi deli pa sta TV serija Novine - The Paper in omnibus Transmania.

Nagrado mu bodo podelili konec novembra, ko bo na ogled tudi celotna retrospektiva njegovih del v čezmejnem prostoru med Slovenijo in Italijo. Ob tej priložnosti bo v goriški Hiši filma potekala tudi delavnica pod njegovim vodstvom, so še sporočili iz Kinoateljeja.

Goriški Kinoatelje nagrado podeljuje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa in filmskega kritika Darka Bratino, ki je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture. Z njo izpostavlja filmske ustvarjalce, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog.

Nagrada poteka v obliki potujočega monografskega festivala v sedmih krajih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo - Gorici, Novi Gorici, Trstu, Ljubljani, Špetru Slovenov, Izoli in Vidmu. Ta nastaja v sodelovanju s številnimi filmskimi inštitucijami ter ob finančni podpori dežele Furlanije - Julijske krajine in Slovenskega filmskega centra.

Doslej so nagrado dobili Maja Weiss, Srdjan Vuletić, Jan Cvitkovič, Aljoša Žerjal, Demetrio Volcic, Edi Šelhaus, Želimir Žilnik, Adela Peeva, Petra Seliškar, Harutyun Khachatryan, Miroslav Janek, Franco Giraldi, Karpo Godina, Ruth Beckermann, Laila Pakalnina in Villi Hermann.