Slovenija 5.9.2016 12:43

Enota mestne knjižnice v Zalogu v novih prostorih

Ljubljana, 5. septembra - Enota Mestne knjižnice Ljubljana v Zalogu je danes začela delovati v novih, večjih prostorih. Po preselitvi iz prostorov nekdanje osnovne šole je svoje mesto dobila v prvem nadstropju upravno poslovnega centra, kjer na dobrih 300 kvadratnih metrih razpolaga z okrog 20.000 enotami gradiva. Manjša otvoritvena slovesnost bo ob 16. uri.

Knjižnica Zalog je pridobila sodobne in svetle prostore s pogledom na mestno četrt v zgradbi, v kateri že deluje trgovina, 1. nadstropje pa bo namenjeno javnim programom, ki vključujejo še glasbeno šolo, dnevni center za starejše občane, prostore četrtne skupnosti Polje in pisarne službe za lokalno samoupravo, dvorano za rekreacijo ter sejno sobo in dvorano za prireditve.

S prejšnjih 195 kvadratnih metrov se je razširila na 318 kvadratnih metrov, s prehodom na novo lokacijo pa so nekoliko zmanjšali gradivo, ki zdaj obsega okrog 20.000 enot, je za STA povedala Vesna Trobec iz Mestne knjižnice Ljubljana (MKL). Knjižnica je po njenih besedah funkcionalna in prijazna tudi do uporabnikov s posebnimi potrebami.

Javni del knjižnice obsega prostor izposoje in vračanja gradiva, več čitalniških kotičkov, mediateko, sodobno pravljično sobo in igralnico, časopisno čitalnico, prostor za študij z e-točko, prostor za ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle ter večnamenski prostor za prireditve ter galerijo.

Vsebinski poudarki temeljijo na oblikovanju storitev za družine, spodbujanju branja, vključevanju v procese vseživljenjskega učenja, obiskovanju prireditev ter preživljanju prostega časa. V knjižnici bo na ogled tudi posebna zbirka mineralov, fosilov in kamnin, ki sta jo oblikovala ter strokovno uredila Bogdan Jurkovšek in Teja Kolar Jurkovšek. Preko nje in z njo povezanih aktivnostih želijo vzbuditi zanimanje za naravoslovje pri vseh starostnih skupinah uporabnikov knjižnice in prebivalcih Zaloga.

Uporabniki si bodo gradivo izposojali preko sistema RFID, kasneje pa ga nameravajo nadgraditi s knjigomati, ki bodo uporabnikom omogočali vračilo gradiva tudi v času zaprtosti knjižnice. Posebno pozornost so namenili tudi otrokom in mladim, ki jih s preprosto orientacijo in jasnimi označbami vodijo k samostojni uporabi knjižnice.

Enota bo odprta od ponedeljka do srede med 12.30 in 19. uro ter v četrtek in petek med 8. in 15. uro, so sporočili iz MKL.