Svet 6.9.2016 5:30

Izdelali 3D rekonstrukcije lobanj mornarjev z ladje Henrika VIII.

London, 6. septembra - Britanski arheologi so na spletu objavili 3D rekonstrukcije lobanj in nekaterih predmetov, ki so jih našli na krovu ladje angleškega kralja Henrika VIII. Mary Rose. Ladja, ki so jo odkrili na dnu ožine med Anglijo in otokom Wight leta 1971, je potonila leta 1545 med bitko s Francozi. Z morskega dna so jo dvignili leta 1982.

Ena izmed lobanj, ki so jo rekonstruirali, je lobanja tesarja. Kot je mogoče prebrati ob rekonstrukciji lobanje, je tesar zaradi ognojka na zgornji čeljusti lahko žvečil le na desni strani, videti pa je mogoče tudi poškodbo prek desne obrvi.

Med predmeti, za katere so prav tako izdelali 3D rekonstrukcije, je tudi tesarsko orodje. Rekonstrukcije so izdelali s pomočjo fotogrametrije, tehnike, za katero uporabljajo fotografije v zelo visoki ločljivosti. Tehniko je mogoče uporabiti pri številnih zgodovinskih objektih in jih tako približati zelo širokemu krogu raziskovalcev, obenem na tak način zaščitijo originale, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki so 3D modele desetih lobanj, ki jih je mogoče zelo natančno opazovati na ekranu, naredili na podlagi tisoč posnetkov. Upajo, da bodo nadaljnje analize sčasoma omogočile rekonstrukcijo celotnih skeletov mornarjev, ki so preminili na ladji.

Pri projektu izdelave 3D modelov so sodelovali Univerza Swansea, Fundacija Mary Rose in Univerza Oxford.

Na tisoče predmetov iz ladje Mary Rose, ki so jih potegnili iz morja, pa si je v živo mogoče ogledati v muzeju v Portsmouthu.