Slovenija 6.9.2016 5:00

V CD tenorist Piotr Beczala s šopkom italijanskih in francoskih arij

Ljubljana, 6. septembra - V sklopu 64. Ljubljana festivala bo nocoj v Cankarjevem domu (CD) nastopil priznani poljski tenorist Piotr Beczala. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod taktirko francoskega maestra Marca Piolleta bo izvedel izbor arij iz najbolj znanih oper francoskih in italijanskih avtorjev 19. stoletja.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Eden najbolj iskanih pevcev in stalni gost najprestižnejših opernih hiš in festivalov Beczala ne slovi samo zaradi svojega glasu, ampak tudi goreče predanosti vsaki vlogi, ki jo portretira na odru.

Samo v sezoni 2015/2016 je v Operi v San Franciscu pel v operi Lucia di Lamermoor, v Metropolitanski operi v New Yorku je bil vojvoda v Rigolettu, Wertherja je uprizoril v Pariški nacionalni operi, v Plesu v maskah se je predstavil tako v Bavarski državni operi kot Dunajski državni operi, v Semperoper Dresden pa je ob Ani Netrebko upodobil naslovno vlogo Wagnerjevega Lohengrina, so zapisali organizatorji.

Na ljubljanskem odru bo predstavil izbor arij iz najbolj znanih oper francoskih in italijanskih avtorjev 19. stoletja. Simfonični orkester RTV Slovenija, ki letos praznuje svojo 60-letnico, bo vodil francoski dirigent Marc Piollet, ki se ponaša z bogato kariero opernega dirigenta v najuglednejših opernih hišah, pogosto pa dirigira tudi simfonični repertoar.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci festivala je Beczala povedal, da je dirigent Piollet arije dramaturško zelo dobro povezal v koncertni program, Piollet pa je dodal, da si je želel arije, ki so lahko bodisi zelo dramatične, lirične ali počasne, postaviti v močen kontrast.