Slovenija 7.9.2016 0:30

Z literarnim branjem v Sežani uradni začetek 31. Vilenice

Sežana, 7. septembra - Z literarnim branjem in podelitvijo pisateljske štipendije Srednjeevropske pobude v Kosovelovem domu v Sežani se bo drevi tudi uradno začel 31. mednarodni literarni festival Vilenica. Ta se letos osredotoča na temo Literatura in etika, gostil bo več kot 30 avtorjev iz 29 držav. Veliko nagrado bodo v jami Vilenica podelili Dubravki Ugrešić.

Lipica. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP) za leto 2016 bo prejela črnogorska avtorica Tanja Bakić. Štipendija v višini 5000 evrov je namenjena trimesečni rezidenci v kateri koli državi članici SEP.

Na odprtju bo posebna pozornost posvečena avtorici v središču - pisateljici, prevajalki in publicistki Suzani Tratnik, ki se v svojih delih dotika lezbičnih tematik, ob njej bo gostja literarnega branja ukrajinska pisateljica Katerina Kalitko.

Festival bo ob literarnih branjih gostov, ki predstavljajo stalnico programa, med drugim ponudil Okroglo mize Srednjeevropske pobude in 14. Mednarodni komparativistični kolokvij Slovenskega društva za primerjalno književnost, ki bosta prav tako osredotočena na temo festivala.

Letošnja dobitnica mednarodne literarne nagrade vilenica Dubravka Ugrešić je na Hrvaškem rojena pisateljica, ki presega nacionalne okvirje in je znana po svoji brezkompromisnosti.

Nagrado kristal Vilenice pa bodo podelili enemu izmed srednjeevropskih avtorjev, ki se predstavljajo v zborniku in ki bodo gostje literarnih branj.

Festivalski program bo povezal Ljubljano, Sežano, Lipico, Maribor, Celje, Koper, Trbovlje, Bilje, Štanjel, Lokev, Lipico, Trst in jamo Vilenica. Uvedli so ga torkovi predvečeri na osmih prizoriščih.