Slovenija 7.9.2016 10:49

Stara Ljubljana v znamenju festivala sodobnih idej Indigo

Ljubljana, 7. septembra - Z odprtjem razstave plakatov Pest v oko na Trgu francoske revolucije se bo začel prvi festival sodobnih idej Indigo, ki bo do 10. septembra potekal na različnih ljubljanskih prizoriščih. Festival sodobnih tokov v umetnosti bo razdeljen v več sklopov, od gledališča, glasbe do filma in oblikovanja. Prvo izdajo so poimenovali Ni strahu.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Festival bo povezal Križevniško in Gosposko ulico s Trgom francoske revolucije in Novim trgom. Organizatorji želijo s festivalom povezati vse kulturne institucije v tem delu mesta in nevladne organizacije, ki o kulturi in umetnosti razmišljajo na nekoliko drugačen način. V času, ko je Ljubljana zelena prestolnica Evrope, želijo obenem promovirati tudi zamisel trajnostnega razvoja in novih idej, zasnov na področju kulture, umetnosti in oblikovanja.

Program festivala je razdeljen v osem sklopov: Pogovori, Dizajn, Film, Umetnost, Teater, Glasba, Zabava in V živo. Prvo izdajo festivala so poimenovali Ni strahu, saj se bo festival vsebinsko ukvarjal s strategijami premagovanja strahu pred neznanim skozi aktualne spremembe v okolju in družbi.

Festival bo drevi odprla razstava 15 plakatov, ki so jih ustvarili grafični oblikovalci v zadnjih dveh desetletjih. Dela se vsebinsko navezujejo na burno zgodovino Balkana.

V sklopu festivala bo med drugim na ogled razstava Young Blakan Designers 2016: Novo analogno v atriju ZRC SAZU na Novem trgu, v Galeriji Vžigalica pa postavitev Retorika: Trenutek potem avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte. Ta se usmerja na trenutek posrednega ali neposrednega retoričnega učinka. V Mestnem muzeju Ljubljana pripravljajo niz pogovorov, ki so zamišljeni kot odprta platforma za predstavitev idej.

Mini teater bo ponudil novo produkcijo režiserja Ivice Buljana Tiest in dijaško predstavo O, končno je nastopil čas za jutri, ki je nastala v sodelovanju Gimnazije Poljane ter Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

V glasbenem programu bosta v Križevniški cerkvi nastopila Bowrain in Reflections.

Producenta festivala sta Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML) in Marsh Creative Production iz Beograda.