Slovenija 10.9.2016 5:00

Teden Edwarda Cluga ob 25-letnici njegovega ustvarjanja v Mariboru

Maribor, 10. septembra - V SNG Maribor se nocoj s predstavo Tango začenja slovesno obeleževanje 25 let umetniškega ustvarjanja plesalca, koreografa in umetniškega direktorja tamkajšnjega Baleta Edwarda Cluga, ki je s številnimi uspešnimi stvaritvami dosegel mednarodni sloves ne le zase ampak tudi za mariborski Balet ter postal ljubljenec mariborskega občinstva.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Spoštujem to, kar delam, in s tem tudi tiste, ki bodo to moje delo spremljali. Če je človek takšen, je ponavadi takšen tudi odziv na njegova dejanja," je njegova razlaga tega, kje tiči skrivnost uspeha.

Edward Clug, po rodu iz Romunije, je prišel v Slovenijo leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG Maribor. Tu je spoznal režiserja Tomaža Pandurja, s katerim je začel sodelovati najprej kot plesalec, nato pa je na Pandurjevo povabilo za gledališki spektakel Babilon ustvaril avtorsko koreografijo.

Babilon je bil uprizorjen leta 1996 v Drami SNG Maribor, dve leti kasneje pa je Clug s soplesalko Valentino Turcu ustvaril svoj prvi samostojni koreografski projekt Tango. Tu je začel sodelovati tudi s kostumografom Leom Kulašem in scenografom Markom Japljem, ki sta postala njegova stalna umetniška sopotnika. Ekipi se je leta 2008 pri ustvarjanju projekta Pret-a-porter pridružil še skladatelj Milko Lazar, s katerim je Clug med drugim postavil na oder zelo priljubljeno predstavo Radio & Juliet na glasbo skupine Radiohead.

Leta 2003 je tedaj novo imenovani direktor SNG Maribor Danilo Rošker imenoval Cluga za umetniškega direktorja mariborskega Baleta, ki se je pod njegovim vodstvom začel usmerjati v nov umetniški izraz in estetske tokove, hkrati pa začel z gostovanji v tujini in udeležbami na mnogih prestižnih festivalih po svetu. Medtem ko so se šefi ostalih enot SNG Maribor že večkrat menjali, je Clug še danes na tem položaju. "Presrečen sem za vse, kar smo dosegli do dandanes. Govorim o dosežkih, ki si jih kot mladenič nisem drznil niti sanjati," je povedal za STA.

V Mariboru si je tudi ustvaril družino in kljub številnim uspehom v tujini, kjer je delal kot koreograf za številne ugledne gledališke hiše, ne razmišlja o morebitni selitvi. Kljub razmeroma majhnemu okolju se ne čuti omejenega, saj so mu, kot pravi, odprta vrata v svet.

Med drugim je spletel močne umetniške vezi s Stuttgartskim in Züriškim baletom, v zadnjih letih pa je začel sodelovati še z Nizozemskim plesnim gledališčem. Vsi omenjeni bodo ob zaključku Tedna Edwarda Cluga 17. septembra predstavili koreografije, ki jih je ustvaril zanje.

V SNG Maribor pa bodo uprizorili retrospektivo predstav, ki jih je Clug koreografiral za mariborski baletni ansambel. Poleg nocojšnjega Tanga so to še predstave Radio and Juliet, Pret-a-porter & Watching others, Stabat Mater & Posvetitev pomladi ter Peer Gynt.

Clug že snuje nove projekte. V Mariboru bo marca prihodnje leto slovenska premiera baleta Favn, katere julijska premiera na poletnih igrah v Dubrovniku je naletela na zelo dober odziv. Že letošnjo jesen bo premiero doživel nov klasični balet Valentine Turcu Jevgenij Onjegin, obenem pripravlja premiero Peer Gynta za latvijski nacionalni balet ter Posvetitve pomladi za Züriški balet.