Svet 8.9.2016 5:00

V Torontu začetek 41. filmskega festivala

Toronto, 8. septembra - V Torontu se bo drevi s projekcijo remakea vesterna Sedem veličastnih, ki ga je režiral Antoine Fuqua, začel 41. mednarodni filmski festival. Na njem bodo prikazali 400 celovečernih in kratkih filmov iz 83 držav. V središču pozornosti bodo teme, kot so ameriška politika, radikalizacija mladih, rasizem, begunci. Festival se bo sklenil 18. septembra.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev. Med nagrajenci festivala, ki so odnesli zlati kipec, so 12 let suženj, Kraljev govor in Revni milijonar.

Lani je občinstvo za najboljšega izbralo film Soba; Brie Larson je pozneje za igro v njem dobila oskarja za najboljšo žensko vlogo. Brie Larson sicer v Toronto prihaja tudi letos s film Free Fire. Film V žarišču, ki je prav tako doživel izjemen sprejem pri občinstvu, pa je na podelitvi zlatih kipcev pobral oskarja za najboljši film.

"Mislim, da si lani nihče ni predstavljal, da bo V žarišču pobral zlati kipec za najboljši film ali pa da bo Soba postala tak fenomen, kot se je zgodilo pozneje," besede direktorja festivala Piersa Handlinga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med filmi, ki se bodo letos potegovali za nagrade, sta tudi filma Arrival v režiji Denisa Villeneuveja in Snowden o najbolj znanem žvižgaču na svetu, ki ga je režiral Oliver Stone.

Ryana Gosilnga in Emmo Stone bo na festivalu mogoče videti kot jazzovskega glasbenika in igralko, med katerima se vname ljubezen, v muzikalu La La Land, ki je odprl tudi letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah.

Prikazali bodo tudi film Ameriška pastorala v režiji Ewana McGregorja, pripoved o idealni ameriški družini, ki se razbije v nemirih v 60. letih minulega stoletja, in film Lion Gartha Davisa, posnet po resnični zgodbi o dečku, ki se po 25 letih vrne k svoji družini.

Na festivalu bo mogoče videti tudi nekaj filmov, ki so snov črpali iz zgodovine, oziroma bo na velikem platnu oživelo nekaj pomembnih zgodovinskih osebnosti. Med njimi bosta Jacqueline Kennedy Onassis, ki jo je v filmu Jackie režiserja Pabla Larraina odigrala Natalie Portman, ali pa nekdanji ameriški predsednik Lyndon B. Johnson v filmu LBJ v režiji Roba Reinerja.

Po Handlingovih besedah je zanimanje za zgodovinske tematike trenutno izjemno, v ozadju pa je želja po tem, da bi razumeli, kaj so nekateri dogodki v zgodovini pomenili, in da bi jih povezali s sedanjostjo. Otvoritveni film Sedem veličastnih je direktor festivala označil kot izjemno metaforo za to, kar se trenutno dogaja v ZDA.

"Film pripoveduje o skupnosti, ki jo ogroža nasilje, ki je pod izjemnim pritiskom, in ljudje, ki se združijo, da bi jo branili, so predstavniki ameriške družbe. Film je očitna metafora za to, kar se v ZDA dogaja danes," njegove besede še povzema AFP.

O radikalizaciji mladih pa med drugim pripovedujejo filmi, kot so Nocturama (Bertrand Bonello), Layla M. (Mijke de Jong) in Foreign Body (Ronald Neame).

Skoraj 30 odstotkov filmov na festivalu letos podpisujejo avtorice, še nekaj pa različne teme obravnava skozi ženski pogled. Takšni so Queen of Katwe (Mira Nair), Elle (Paul Verhoeven) ali Toni Erdmann (Maren Ade), še piše AFP.