Slovenija 7.9.2016 21:07

Ivo Svetina na odprtju Vilenice: Ubožni čas pisatelje še kako potrebuje

Sežana, 7. septembra - V sežanskem Kulturnem domu Srečka Kosovela se je začel 31. mednarodni literarni festival Vilenica, ki letos poteka na temo Literatura in etika. Tako so bile ubrane tudi uvodne besede predsednika Društva slovenskih pisateljev, ki festival soorganizira, Iva Svetine. Poudaril je, da v nasprotju s političnimi elitami literatura z etiko misli resno.

Ljubljana. Predsednik PEN Ivo Svetina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik PEN Ivo Svetina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svetina je zbrane nagovoril z mislijo, da nam ne vlada kapital, temveč znanost, ki se ukvarja sama s seboj ali pa sledi apokaliptičnim ciljem. Definicija umetnosti kot čutnemu svetenju ideje ni več ustrezna. Ideje so postale ideologije, tudi literarne, kot so bile romantika, realizem, simbolizem, a so tudi te izhlapele.

Svetina je kljub vsemu prepričan, da nam literatura lahko o svetu pove veliko več kot znanost. Glede na to, da o literaturi pogosto govorimo kot o kvazi resničnosti, je na mestu vprašanje, ali je na delu tudi kvazi etika. Predsednik društva pisateljev idejo zavrača, meni, da je literarno pisanje vedno najbolj povezano z etiko. V ubožnem svetu, v katerem živimo, zato svet pisatelje še posebej potrebuje.

Na izjemnost kulturne in jezikovne različnosti je opozorila tudi sežanska podžupanja Ljubica Jelušič. Sama prihaja iz sveta znanosti, kjer menijo, da naj bi se vsi izražali le v enem jeziku. Na Vilenici jih bomo, kot je povedala, slišali kar 20 in prav tako raznolikost, izražanje v materinem jeziku, velja zagovarjati.

Predsednica žirije Vilenice Lidija Dimkovska je zbrane nagovorila v optimističnih tonih in napovedala, da pisatelji Vilenice ne bodo nikoli pozabili ter da so pred njimi čudoviti dnevi in noči, polni novih znanstev, prijateljstev, prežetih z ljubeznijo do literature.

Na otvoritveni slovesnosti so podelili tudi štipendijo Srednjeevropske pobude, ki jo je prejela črnogorska avtorica Tanja Bakić. Štipendija v višini 5000 evrov je namenjena trimesečni rezidenci v kateri koli državi članici EU, zanjo pa se lahko potegujejo ustvarjalci, ki niso člani unije. Tanja Bakić se je prijavila z romanom v pismih in žirijo prepričala s pisanjem, ki prevprašuje pozabo in spomin.

Na prvem večeru sta iz svojih del brali lanska dobitnica štipendije, ukrajinska pesnica Katerina Kalitko in letošnja slovenska avtorica v središču, pisateljica Suzana Tratnik.

V četrtek se bo Vilenica začela z okroglo mizo na temo Literature in etike, čas bo, kot vsak dan, tudi za literarna branja. Festival se bo sklenil v soboto, ko bodo podelili tudi nagrado Vilenica hrvaški pisateljici in esejistki Dubravki Ugrešić.