Slovenija 8.9.2016 10:22

Na Bogenšperku razstava 3. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov

Šmartno pri Litiji, 8. septembra - V galeriji gradu Bogenšperk bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo grafik, ki so jih grafiki iz Slovenije, Hrvaške in Srbije ustvarili v okviru tamkajšnje julijske likovne delavnice 3. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Predstavili bodo grafike Matjaža Gederja, Nataše Mirtič, Tine Mohorovič, Zdenke Pozaić, Ivane Stanković in Leona Zakrajška.

Šmartno pri Litiji. Grad Bogenšperk. Foto: Dejan Mijović/STA

Šmartno pri Litiji.
Grad Bogenšperk.
Foto: Dejan Mijović/STA

Pobudnik in umetniški vodja Valvasorjevih grafičnih dnevov, v Novem mestu delujoči grafik in slikar Janko Orač, je za STA povedal, da z grafično kolonijo, ki je na gradu Bogenšperk pri Šmartnem pri Litiji potekala med 3. in 8. julijem, sledijo tradiciji njegovega nekdanjega lastnika in polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641-1693), ki je v grajski grafični delavnici gostil bakrorezce.

Z razliko od teh grafike sodobnih umetnikov nosijo avtorska osebna sporočila, vsak od udeležencev Valvasorjeve kolonije pa je galeriji oziroma njeni sodobni grafični zbirki podaril po nekaj tam ustvarjenih grafik. Sicer pa so umetnike, ki so v glavnem ustvarjali v tehnikah klasičnega globokega in visokega tiska, prepustili lastnemu umetniškemu jeziku in poljudni motiviki.

Ker bi radi, da bi Bogenšperk vnovič postal eno od središč grafičnega ustvarjanja, bodo v tamkajšnje z grafičnim izročilom obogateno okolje še naprej vabili sodobne avtorje, ki se še ukvarjajo s klasično grafiko, hkrati pa naj bi omenjeno kolonijo sčasoma razširili na sodobne grafične tehnike.

Valvasorjevi grafični dnevi sodijo tudi v okvir projekta oživitve tamkajšnje Valvasorjeve bakrotiskarne, ki ga Javni zavod Bogenšperk izvaja s sodelovanjem Tehniškega muzeja Slovenije in Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki ter ob podpori ministrstva za kulturo.

Pri izboru udeležencev za zadnjo grafično delavnico oziroma kolonijo se je njen umetniški svet povezal s hrvaškimi oziroma zagrebškim kolegi in z grafičnim centrom srbskega Niša, v prihodnjih letih pa pričakujejo tudi udeležbo avstrijskih, čeških in drugih grafikov, je še povedal Orač.

Razstava 3. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov bo odprta do 27. novembra.