Svet 9.9.2016 5:30

Mladi lahko odslej konkurirajo za evropsko univerzitetno filmsko nagrado

Hamburg, 9. septembra - Evropska filmska akademija (EFA) je v sodelovanju s hamburškim Filmfestom ustanovila evropsko univerzitetno filmsko nagrado, namenjeno študentom filma iz Evrope. Z novo nagrado želijo duh evropskega filma širiti med mladimi ter spodbujati distribucijo filmov, izobraževanje na področju filma in kulturo dialoga, so sporočili z akademije.

Ljubljana. Snemanje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Snemanje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Za prvo evropsko univerzitetno filmsko nagrado se poteguje 50 igranih filmov in 15 dokumentarcev s 13 evropskih univerz. Slovenija letos nima kandidata.

Žirijo sestavljajo filmarji oziroma filmski poznavalci Feo Aladag (Nemčija), Dagmar Brunow (Švedska), Luis Martinez Lopez (Španija), Myroslav Slaboshpytskiy (Ukrajina) in Patrick Sobelman (Francija). Njihova naloga bo izbrati pet nominirancev iz petih evropskih držav oziroma univerz, ki jih bodo naznanili 5. oktobra v sklopu hamburškega Filmfesta.

V naslednjem koraku si bodo vseh pet filmov na izbranih univerzah med 5. oktobrom in 5. decembrom ogledali študentje ter odločili o svojemu favoritu.

Na začetku decembra se bodo srečali predstavniki študentov z vseh petih univerz in dva dni razpravljali o zmagovalcu. Prvega dobitnika evropske univerzitetne filmske nagrade bodo naznanili okoli podelitve Evropskih filmskih nagrad, ki bo 10. decembra v poljskem Vroclavu, piše v sporočilu za javnost.