Slovenija 9.9.2016 8:30

V Kanalu se bodo spomnili skladatelja Štefana Maurija

Kanal, 9. septembra - V okviru festivala Kogojevi dnevi se bodo v Kanalu nocoj poklonili leta 2014 preminulemu skladatelju in svojemu zvestemu sodelavcu Štefanu Mauriju. Na Kontradi bodo ob 19.30 odkrili njegov doprsni kip, v bližnji cerkvi pa bo sledil koncert Godalnega kvarteta Feguš, ki bo med drugim izvedel njegov Godalni kvartet iz leta 2007.

Kanal ob Soči, Kontrada. Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kanal ob Soči, Kontrada.
Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Mauri je odigral pomembno vlogo pri oblikovanju primorske in širše slovenske kulturne zavesti, veliko njegovih skladb so izvedli prav na Kogojevih dnevih v Kanalu, od koder je izhajal. Njegovo komponiranje je zaznamoval vokal. Ustvaril je več zborovskih del, samospevov in kantat na besedila slovenskih pesnikov, pisal je tudi komorno in sakralno glasbo.

"Na samosvoj način je v čisto ljudsko govorico, ki je bila moderna, ne pa tudi avantgardna, vključeval besedila primorskih pesnikov Simona Gregorčiča, Srečka Kosovela in Alojza Gradnika. Zlasti v vokalno glasbo, s katero je izrazil vse svoje odlike, je poskušal ujeti grenkobo njihovih verzov. Od ljudskega k umetelnemu, od prvinskega k akademskemu, od emotivnega k racionalnemu, od vokalnega k instrumentalnemu... v izpovedi osebe, ki je delila usodo tega prostora," piše v koncertnem listu.

Komponiral je za najvidnejše slovenske ljubiteljske zbore ter druge vrhunske slovenske komorne skupine in glasbenike, kot so APZ Tone Tomšič Ljubljana, MePZ Vipavska Vipava, MePZ Hrast Doberdob, MPZ Srečko Kosovel Ajdovščina, Godalni kvartet Feguš, Boštjan Lipovšek, Marko Fink, Olga Gracelj, Mirjam Kalin in Ana Pusar Jerič. Tudi sam je ustanovil in vodil več zborov, najvidnejši med njimi je bil Komorni zbor Nova Gorica, ki je deloval v letih 1970-1987.

Godalni kvartet Feguš, sestav štirih bratov iz Maribora, sinov skladatelja Maksimiljana Feguša, je Maurijev Godalni kvartet iz leta 2007 na Kogojevih dnevih izvedel že leta 2008, tokrat pa je na spored vključil še dela svojega člana Simona Petra Feguša, Arva Pärta, Josefa Suka in Leoša Janačka. Zasedba redno nastopa doma in po Evropi, gostuje na mednarodnih festivalih ter spodbuja slovenske skladatelje k pisanju novitet.