Svet 11.9.2016 5:30

V Londonu razstava o vplivu alternativne kulture poznih 60. let

London, 11. septembra - V londonskem Muzeju Victoria & Albert so na ogled postavili razstavo z naslovom You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-70. Ta prek 350 eksponatov raziskuje vpliv alternativne kulture poznih 60. let minulega stoletja na današnji čas. Obdobje od leta 1966 do 1970 je namreč po besedah kustosinje neizpodbitno sooblikovalo današnji svet.

ZDA, Washington. Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Na razstavi se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP obiskovalec poda na popotovanje po krajih, ki so zaznamovali tisti čas. To so bili med drugim soseska Haight-Ashbury v San Franciscu, ki je bila središče hipijevskega gibanja, londonski Carnaby Street in festival Woodstoock, ki mu je posvečena posebna soba. Postavitev pa se osredotoča tudi na resnejše teme, kot je denimo nasprotovanje vojni v Vietnamu.

Po besedah kustosa Geoffreyja Marsha, ki je razstavo pripravil skupaj s kustosinjo Victorio Broackes, je bila v 60. letih minulega stoletja, v svetu brez mobilnih telefonov in družbenih omrežij, glasba, ki je odražala družbena gibanja tistega časa, medij, ki je mlade povezoval in ki je spodbujal komunikacijo med njimi.

Postavitev vključuje fotografije, plakate, revije in vinilne plošče. Med drugim ima javnost na njej prvič priložnost videti obleko, ki jo ima član legendarne zasedbe The Beatles George Harrison oblečeno na fotografiji, ki krasi ovitek osmega studijskega albuma skupine Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Harrisonovo obleko je za razstavo posodila glasbenikova vdova Olivia, skupaj z glasbenikovim sitarjem, pismi in dnevnikom, v katerem opisuje snemanje albuma Sgt. Pepper, ki je izšel leta 1967.

S skupino The Beatles sta na razstavi povezana tudi obleka, ki jo je za naslovnico albuma Sgt. Pepper oblekel John Lennon, ter rokopis pesmi Lucy in the Sky with Diamonds.

Videti pa je mogoče še kostume, zasnovane posebej za Micka Jaggerja in Sandie Shaw, kaftan, ki ga je na festivalu Woodstock nosila Grace Slick iz zasebne Jefferson Airplane, ter vesoljski skafander, ki ga je nosil William Anders, ki je na odpravi Apolla 8 posnel znamenite fotografije Vzhod Zemlje.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2017.