Slovenija 9.9.2016 13:45

Projekt Cankar v stripu z željo mladim približati Cankarjev literarni opus

Vrhnika, 9. septembra - Ob letošnji 140-letnici rojstva slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja je zaživel projekt Cankar v stripu, ki bo mladim bralcem Cankarjev literarni opus približal na sodoben način. Obsegal bo izid treh knjig, razstave stripovskih ilustracij, javne razprave, predavanja in delavnice.

Ljubljana, pred DZ. Pisatelj Ivan Cankar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, pred DZ.
Pisatelj Ivan Cankar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob današnjem podpisu dogovora o sodelovanju na Vrhniki poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, bodo mladim na tak način ponudili Cankarjeva dela v njihovem generacijskem duhu in pogledu.

Prihodnje leto - leto pred 100. obletnico Cankarjeve smrti - bodo v okviru projekta Cankar v stripu izšle tri knjige, predelave in stripovske interpretacije Cankarjevih del in njegovega življenja. S stripovskimi interpretacijami Cankarja želijo avtorji Andrej Rozman Roza, Tanja Komadina, Boštjan Gorenc Pižama, Žiga X Gombač, Igor Šinkovec in Damijan Stepančič približati Cankarjev literarni opus bralcem na sodoben in nekoliko drugačen način, tudi kritičen, raziskovalen in stripovsko provokativen.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, gre za enega od načinov, kako aktualizirati odnos do velikega pisatelja in poiskati svežo refleksijo pomena Cankarjevih del in njegovega idejnega sveta za današnji čas, s tem pa spodbuditi nadaljnje interpretacije in razmislek. Javna agencija za knjigo RS (JAK) pa bo knjige umestila v aktivnosti spodbujanja bralne kulture pri določeni ciljni skupini mlajših bralcev.

Projekt bo vključeval še razstave stripovskih ilustracij omenjenih avtorjev, ti pa bodo tudi sodelovali v javnih razpravah, predavanjih in delavnicah, ki bodo potekale v vseh 11 območnih knjižnicah po Sloveniji ter v knjižnicah v Trstu in Celovcu. Osrednja tema bo Ivan Cankar in aktualnost njegovih misli za današnji čas.

Razredi zadnje triade osnovne šole in vsi letniki srednjih šol pa bodo v okviru projekta Cankar v stripu v šolskem letu 2017/18 povabljeni k nacionalnemu projektu Črtice, v okviru katerega bodo imeli učenci priložnost razviti svoj odnos do Cankarja v eni od umetniških zvrsti, so še zapisali na ministrstvu.

Pri projektu poleg ministrstva in agencije za knjigo sodelujejo občina Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc ter Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.