Svet 10.9.2016 10:25

V Zagrebu danes odprtje razstave sodobne slovenske fotografije

Zagreb, 10. septembra - Obiskovalci zagrebške galerije Klovićevi dvori si bodo od danes do 2. oktobra lahko ogledali razstavo sodobne slovenske fotografije z naslovom Najlepši kraj na svetu. Predstavili se bodo nekateri izmed vodilnih sodobnih slovenskih fotografov, kot so Jane Štravs, Emina Đukić, Tanja Lažetić, Jaka Babnik in Tomaž Gregorič.

Med avtorji so tudi Aleš Rosa, Tanja Verlak, Bojan Radovič, Boštjan Pucelj, Matjaž Rušt & Robert Marin ter Radenko Milak & Roman Uranjek.

Razstavo so najprej nameravali nasloviti Arbitraža, nato pa so se odločili, da jo bodo poimenovali Najlepši kraj na svetu.

"V nekem trenutku sem se vprašala, ali je edini možni pogled tisti, ki ga je posredovala politika, ki je v svojem bistvu nezmožna odgovora, ker to ustreza politikom, ki na ta način obračajo pozornost z drugih bolj pomembnih tem. Ali je tista 'magična' arbitraža resnično edina beseda, s katero je mogoče določiti odnos, znanje in interes, ki ga kažemo drug do drugih," je v napovedi razstave zapisala priznana hrvaška umetnostna zgodovinarka Sandra Križić Roban, ki je tudi glavna kuratorka postavitve.

S slovensko kolegico Barbaro Čeferin sta se odločili raziskati temo topografije v smislu odrejanja prostora, ki ga zavzema slovenska fotografija. Razstava slovenske fotografije po izboru tujega strokovnjaka bo predstavila tudi zanimiv pogled na sodobno slovensko fotografijo.

Sandra Križić Roban je poudarila, da razstave, s katerimi združujejo vrsto umetnikov pod "nacionalnim" ključem, težko ponujajo relevantne teze o pripadnosti skupnemu kulturnem krogu, o enakovrednosti družbenih praks in področij delovanja, ki bi jih, če bi pri tem vztrajali, lahko razbrali iz izbranih fotografij.

"Zato se bodo mnogi med nami, preden se bodo spustili v svojo potencialno izbiro, nujno spustili v negotove osebne spomine o tistem, kaj vsakem posamezno pomeni Slovenija. Ker to do določene mere vpliva na tisto, kar z razstavo posredujemo občinstvu," je dodala kuratorka.

Razstava predstavlja poskus odmika od dnevne politike in odnosov do drugih, v katerega nas silijo politiki in mediji - do drugih, do katerih imamo zadržke iz neznanih razlogov in jih bomo kritizirali, ker so pač drugi, medtem ko bomo sebe doživljali kot drugačne, "boljše", piše v napovedi.

Predstavljeni bodo avtorji, ki si prizadevajo za dialog, saj je tudi fotografija pogovor, ne le dispozitiv slikanega. Vsebuje pravila in njihovo kršitev, rituale, odnose med zasebnim in javnim, sedanjim in zgodovinskim, subjektivnim in objektivnim. Fotografija ni spravljiva niti ne sodeluje v potencialnem spopadu, je sredstvo raziskave v zapletenem mehanizmu dojemanja sklepov, s katerimi ni treba nujno soglašati, so dodali organizatorji.

Razstavo sta pripravili hrvaška foto zveza in Urad za fotografijo v sodelovanju z ljubljansko Galerijo Fotografija.