Svet 10.9.2016 11:38

Simfoniki RTV Slovenija nocoj z Josejem Carrerasom v Gradcu

Gradec, 10. septembra - Simfonični orkester RTV Slovenija bo nocoj v dvorani Stadthalle v Gradcu spremljal svetovno znanega tenorista Joseja Carrerasa na koncertu v okviru poslovilne turneje A Life in Music. Z njim bo po poročanju MMC RTVS nastopila tudi prvakinja ljubljanske Opere Martina Zadro. Carreras je z radijskimi simfoniki prvič nastopil leta 2010 v Ljubljani.

S turnejo A Life in Music se je Carreras, ki bo decembra dopolnil 70 let, zadnjič podal po svetovnih odrih. V tem mesecu ima predvidene nastope še v Innsbrucku in Moskvi, oktobra pa v Sankt Peterburgu, Dubaju, po Nemčiji in v Bruslju. Koncertna pot ga bo nato med drugim vodila še na Kitajsko, Japonsko in v Avstralijo.

V Gradcu bo Simfoničnem orkestru RTV Slovenija dirigiral njegov dolgoletni sodelavec David Gimenez, ki je sodeloval s številnimi najvidnejšimi pevci, tudi Placidom Domingom, Anno Netrebko in Brynom Terfelom.

Legendarni katalonski pevec je s slovenskim simfoničnim orkestrom prvič nastopil leta 2010 v Ljubljani. Polna dvorana Stožic ga je tedaj nagradila s stoječimi ovacijami, Carreras pa se je v Ljubljano vrnil tri leta pozneje, ko je v Studiu 26 Radia Slovenija posnel ploščo, ki jo je posvetil 25-letnici ustanovitve svoje fundacije, s katero se je obvezal pripomoči k zdravljenju levkemije, ki jo je sam premagal.

V Barceloni rojeni Carreras je širšo prepoznavnost dosegel kot član znamenitih Treh tenorjev, ob Placidu Domingu in že pokojnem Lucianu Pavarottiju, s katerima je med letoma 1990 in 2003 koncertiral po vsem svetu. V opernem svetu pa slovi po vlogah v Verdijevih in Puccinijevih operah.

V njegovem repertoarju je več kot 60 oper, v njegovi obširni diskografiji več kot 150 posnetkov. Sodeloval je s številnimi pomembnimi dirigenti, kot so Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, James Levine in Zubin Mehta.