Slovenija 11.9.2016 8:00

Slovenska filharmonija bo novo sezono začela na Kitajskem

Nanjing, 11. septembra - Orkester Slovenske filharmonije bo prihodnji teden gostoval v kitajskem mestu Nanjing, osemmilijonskem mestu v delti reke Jangce, 300 kilometrov zahodno od Šanghaja. Kot edini bo zastopal klasično glasbo na posebni prireditvi, na kateri se bodo posvetili še pianistu Richardu Claydermanu in francoskemu revijskemu orkestru Paula Mauriata.

Ljubljana. Šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije Uroš Lajovic. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije Uroš Lajovic.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Filharmonike bo vodil britanski dirigent James Judd, na predlog organizatorjev pa so program zasnovali tako, da bo med drugim predstavil tudi častne člane, ki jih je v svoji 315 let dolgi zgodovini sprejela Accademia Philharmonicorum, predhodnica sedanje Slovenske filharmonije. Na koncertu bo tako, kot so sporočili, zazvenela glasba Haydna, Beethovna in Brahmsa.

Orkester s Kitajsko veže sodelovanje s Tan Dunom, enim najbolj cenjenih sodobnih skladateljev, ki je s slovenskimi glasbeniki v zadnjih dveh sezonah nastopil tako v redni abonmajski ponudbi kot na lanskem odprtju poletnega Ljubljana festivala.

Zaradi gostovanja na Kitajskem bo domačo abonmajsko sezono uvedla Zagrebška filharmonija. Nastopila bo na prvem koncertu za modri abonma 15. in 16. septembra, načrtovani spored del Mozarta in Dvoržaka pa bosta izvedla napovedana dirigent David Danzmayr in solist, dolgoletni prvi violist Slovenske filharmonije Aleksander Milošev.