Svet 11.9.2016 5:00

Razkrita zasnova centra uprizoritvenih umetnosti v New Yorku

New York, 11. septembra - V New Yorku so razkrili zasnovo centra za uprizoritvene umetnosti, ki ga načrtujejo na mestu nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra, zrušenih v terorističnem napadu 11. septembra 2001. Center, poimenovan po poslovnežu Ronaldu Perelmanu, bo iz prosojnega marmorja in stekla v obliki kocke. Odprli ga bodo predvidoma leta 2020.

ZDA, New York. Stolpnica Svetovnega trgovinskega centra 1 (WTC1) na lokaciji dvojčkov, ki sta bila porušena v terorističnem napadu 11. septembra 2001. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, New York.
Stolpnica Svetovnega trgovinskega centra 1 (WTC1) na lokaciji dvojčkov, ki sta bila porušena v terorističnem napadu 11. septembra 2001.
Foto: Robi Poredoš/STA

Zgradba, ki bo stala med dvojčkom številka ena in spominskim trgom, bo imela tri dvorane in sobo za vaje ter bo gostila vsakoletni filmski festival Tribeca. Svetu ustanove bo predsedovala Barbra Streisand, so po poročanju britanskega BBC sporočili njeni predstavniki.

Ameriška pevka in igralka je napovedala, da bo center "utripal z gledališčem, glasbo, plesom in filmom ter vnesel življenje na ta izpraznjeni teren".

Kot pravi arhitekt Joshua Prince-Ramus, bo stavba na treh nivojih spominjala na "skrivnostno škatlo" in bo ponoči zasvetila kot papirnata laterna. Sobe in dvorane bodo imele premične stene, ki bodo omogočale do 11 različnih konfiguracij, največja od njih bo sprejela do 1200 ljudi za prireditve, kot so rock koncerti.

Predsednica in direktorica centra Maggie Boepple pa je ocenila, da bi prizorišče lahko postalo tako "rojstni kraj" za nove uprizoritve kot središče lokalne skupnosti.

Za projekt, ocenjen na 250 milijonov dolarjev, potrebujejo še 75 milijonov dolarjev donacij. Doslej so dobili 99 milijonov dolarjev, 75 milijonov dolarjev pa je junija doniral poslovnež in prijatelj Streisandove Ronald Perelman, po katerem bo center poimenovan.