Svet 10.9.2016 21:10

Beneški zlati lev drami filipinskega režiserja Lava Diaza

Benetke, 10. septembra - Zlatega leva na 73. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobila drama Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left) filipinskega režiserja Lava Diaza, je nocoj razglasila žirija. Srebrnega leva za najboljšega režiserja je odnesel Andrej Končalovski, za najboljšega igralca in igralko pa sta bila nagrajena Oscar Martinez in Emma Stone.

Nagrajence tokratne izdaje najstarejšega filmskega festivala na svetu so razglasili na slovesnosti na Lidu, ki so jo neposredno prenašali prek uradne spletne strani. Zmagovalca je predstavil britanski režiser Sam Mendes, ki je predsedoval devetčlanski mednarodni žiriji. Skoraj štiri ure trajajoča drama, posneta v črno-beli tehniki, pripoveduje o ženski, ki se, potem ko je bila po krivici zaprta 30 let, poskuša vrniti nazaj v svoje življenje.

V tekmi za zlatega leva je bilo letos 20 filmov, med njimi je srebrnega leva za najboljšega režiserja prejel ruski režiser Andrej Končalovski za Paradise, zgodbo treh posameznikov, katerih poti se prekrižajo sredi vojnega opustošenja. Veliko nagrado žirije je dobil ameriški triler Nocturnal Animals, v katerem režiser Tom Ford raziskuje tanko črto med ljubeznijo in krutostjo, maščevanjem in odrešitvijo.

Nagrada za najboljšega igralca je šla v roke Argentincu Oscarju Martinezu za upodobitev ciničnega pisatelja, dobitnika Nobelove nagrade v komediji El ciudadano ilustre (The Distinguished Citizen) režiserjev Mariana Cohna in Gastona Duprata. Med igralkami pa je slavila Emma Stone, ki je odigrala zaljubljeno igralko v ameriškem muzikalu La La Land, ki ga je režiral Damien Chazelle.

V tekmovalni sekciji Obzorja, ki predstavlja nove trende v svetovni produkciji, je bil za najboljši film izbran italijansko-francoski dokumentarec Liberami Federice Di Giacomo, med kratkimi filmi pa je zmagala paragvajska koprodukcija La Voz Perdida Marcela Martinessija. V tej sekciji je bila med 13 kratkimi filmi z vsega sveta prikazana tudi slovensko-hrvaško-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern s Primožem Pirnatom in Nino Ivanišin v igralski zasedbi.

Leva prihodnosti je dobil tunizijski režiser Ala Eddine Slim za film Akher Wahed Fina (The Last of Us).

Podelitvi nagrad je kot zaključni film 73. Mostre sledil remake vesterna Sedem veličastnih, ki ga je režiral Antoine Fuqua, v njem pa so zaigrali Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio in drugi.

Z zlatim levom za življenjsko delo sta bila tokrat ovenčana francoski igralec Jean-Paul Belmondo in poljski režiser Jerzy Skolimowski. Dva kipca za življenjsko delo so tokrat podelili prvič, odslej pa ju bodo vsako leto podeljevali igralcu ali igralki oziroma režiserju ali producentu.

Na lanski Mostri je za najboljši film obveljal venezuelski Od daleč režiserja Lorenza Vigasa.