Svet 13.9.2016 5:30

V amsterdamskem Rijksmuseum oktobra razstava Herculesa Segersa

Amsterdam, 13. septembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu bodo 7. oktobra odprli razstavo nizozemskega umetnika Herculesa Segersa. To bo prva retrospektivna razstava umetnika, ki velja za enega najbolj skrivnostnih predstavnikov zlate dobe nizozemskega slikarstva in s svojimi eksperimenti velja za predhodnika sodobne grafike in moderne umetnosti nasploh.

Kot piše na spletni strani muzeja, je bil Segers (1589/90-1633/40) pionirski grafik, ki je razvil popolnoma samosvojo tehniko za svoje barvite jedkanice, ta je dolgo ostala skrivnost. S svojimi poetičnimi in melanholičnimi slikami in grafikami je navdihoval pesnike in likovne umetnike skozi stoletja.

Tako kot Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer ali Rembrandt van Rijn je tudi Segers hotel dognati in poustvariti bistvo narave in sveta. Na svojih delih je prizore iz vsakdanjega življenja združeval z domišljijskimi elementi.

Bil naj bi zelo plodovit umetnik, vendar se je ohranil le majhen del njegovega opusa, oziroma mu je pripisano le manjše število del. Na razstavi bo predstavljenih 18 slik in 110 odtisov 54 grafik.

Raziskave, ki so jih izvedli ob pripravi razstave, so razkrile vrsto novih dejstev o umetnikovem življenju, med drugim datum njegove prezgodnje smrti. Umetnikova nenadna smrt tudi pojasni, zakaj so nekatere njegove grafike ostale nedokončane ali še v eksperimentalni fazi.

Med njegovimi občudovalci je bil tudi Rembrandt, ki je imel v lasti osem Segersovih slik, poleg tega so se po njem zgledovali še nekateri Rembrandtovi učenci.

Segers je jedkanice izdeloval v svojem slikarskem studiu in pri tisku uporabljal slikarske materiale. Njegov sodobnik Samuel van Hoogstraten je Segersove grafike opisal kot "tiskane slike". S tem, ko je za tiskanje jedkanic uporabljal slikarske barve, je vsaka postala edinstveno umetniško delo. Med drugim bo na razstavi mogoče videti do osem različnih odtisov iste grafične plošče, pri čemer vsako označujeta drugačen značaj in razpoloženje.

Sodobne raziskave pa so razkrile tudi, da je bil Segers prvi umetnik v Evropi, ki je uporabljal papir iz Daljnega vzhoda - že 20 let pred Rembrandtom je grafike tiskal na japonski papir.

Segers se je rodil v Haarlemu, kmalu se je družina preselili v Amsterdam. Učil se je v delavnici vodilnega flamskega krajinarja Gillisa van Coninxlooja. Po očetovi smrti je nekaj časa živel v Haarlemu, nato se je vrnil v Amsterdam. Pozneje je živel še v Utrechtu in Haagu.

Večina na razstavi predstavljenih del bo iz fundusa Rijksmuseuma, ki se ponaša z najobsežnejšo zbirko umetnikovih del na svetu, njim pa bodo dodana še dela iz javnih in zasebnih zbirk v Evropi in ZDA. Razstava bo v Amsterdamu na ogled 8. januarja, nato jo bodo postavili še v Metropolitanskem muzeju v New Yorku.