Svet 13.9.2016 6:00

Pred 100 leti se je rodil priljubljeni otroški avtor Roald Dahl

London, 13. septembra - Pred 100 leti se je na današnji dan rodil britanski literat Roald Dahl, ki velja za enega najvidnejših mladinskih pisateljev. Svojo priljubljenost med otroci si je pridobil že leta 1964 s knjigo Čarli in tovarna čokolade ter s poznejšimi deli, kot so Veliki dobrodušni velikan, Čarovnice in Matilda. Jubilej obeležujejo po vsem svetu, tudi pri nas.

Roald Dahl se je rodil v kraju Lladaff v Walesu norveškima staršema. Še kot otrok je izgubil očeta, z mamo pa je bil vse življenje povezan.

Pred profesionalnim pisanjem se je Dahl ukvarjal z marsičem. Pri 17 letih je obesil šolo na klin in se zaposlil v naftnem podjetju, leta 1938 se je preselil v Afriko. V začetku druge svetovne vojne se je pridružil angleškim letalskim enotam, a je že na prvi dan službe strmoglavil z letalom. Pozneje je sodeloval pri vojaških operacijah v Grčiji in Palestini, leta 1942 so ga premestili v Washington, kjer je bil asistent letalskega atašeja na Britanski ambasadi.

Leta 1946 je izšla prva zbirka njegovih kratkih zgodb za odrasle. Kmalu zatem se je vrnil v Veliko Britanijo, ker pa ni bilo zanimanja za njegovo pisanje, se je leta 1951 preselil nazaj v ZDA. Tu je spoznal igralko Patricio Neal, se z njo poročil in imel pet otrok. Najstarejša hči je umrla zaradi ošpic. Leta 1983 se je ločil in se poročil s Felicity Crosland, s katero je živel do smrti leta 1990.

Po izidu prve knjige za otroke Jakec in breskev velikanka leta 1961 je Dahl vedno več pisal za otroke. Njegova dela so bila prevedena v 58 jezikov. V slovenščini so na voljo Jakec in breskev velikanka, Čarli in tovarna čokolade, Čarobni prst, Čudoviti lisjak, Charlie in veliko stekleno dvigalo, Danny, prvak sveta, Gromozanski krokodil, Gravža, Jurijevo čarobno zdravilo, Vdv, Odvratne rime in Zverine grdine, Čarovnice, Poba: zgodbe iz otroštva, Žirafa in peli in jaz, Matilda in Kavlež Ifla ali želvak Alfi.

Dahl je za svoje delo prejel več kot 25 nagrad v Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji in drugod. Po avtorju se je med drugim nekaj let imenovala nagrada Roald Dahl Funny Prize.

V Veliki Britaniji in ZDA so ob Dahlovi obletnici pripravili 100 dogodkov. Jubilej obeležujemo tudi v Sloveniji. Vrsta dogodkov v izvedbi več organizacij je že mimo. Med prihodnjimi prireditvami pa se v soboto dopoldne na Prešernovem trgu obeta Dahlova zabava z Boštjanom Gorencem - Pižamo. Na isti dan si bo mogoče v Kinodvoru ogledati film Matilda v režiji Dannyja DeVita, v nedeljo bo pestro na Vodnikovi domačiji.

V knjigarni Sanje pa na današnji Dahlov rojstni pripravljajo prireditev Čaroblinščice ali Trpomučnice ali kdo verjame v dobrodušne velikane?