Svet 13.9.2016 15:25

Mojca Kumerdej prejela srbsko-bosansko nagrado Kočićevo pero

Beograd, 13. septembra - Slovenska pisateljica Mojca Kumerdej je za kratke zgodbe Tamna materija (Temna snov), ki so izšle pri beograjski založbi Geopoetika v prevodu Ane Ristović konec leta 2015, prejela nagrado Kočićevo pero. Nagrada za pomembne dosežke v sodobni književnosti, ki jo podeljuje Sklad Petar Kočić Banja Luka - Beograd, gre prvič v roke tujemu avtorju.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pisateljica Mojca Kumerdej. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pisateljica Mojca Kumerdej.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Žirijo za nagrado so sestavljali pisatelj Nikola Vukolić, Miljenko Jergović in Mladen Vesković. Po besedah predsednika Vukolića naslov avtoričinih zgodb večstransko seva v prostor kozmičnega, splošnega, prav tako tudi najbolj običajnega človeškega bivanja.

"Temna snov v svojem bistvu predstavlja nerazumljeno, nepojasnjeno skrivnostnost, ki privlači in odbija, se izenačuje z izginotjem in ničem, izgubo duše in upanjem, ki nenazadnje umre zadnje. V središču njenih zgodb je človek, posameznik, soočen z visoko postavljenimi in strogo definiranimi mejami, ki ne dovoljujejo, da se izkaže v polnosti svoje identitete, še zlasti svoje kreativnosti," je zapisal Vesković.

Mojca Kumerdej v svojem delu združuje različne discipline, od tistih, ki absolutizirajo prevlado umnega, intelektualnega, filozofskega do tistih, ki vse bolj omogočajo prodor emotivnega, estetskega, umetniškega, širine medosebnih prepletanj in privlačnosti.

Pri prebiranju velik vtis pusti avtoričino globoko občutenje stvari, njena prefinjenost in posebnost, njena sposobnost, da v kratki zgodbi uspe zaobjeti vso dramo človeškega življenja, da prepleta različne stilske prijeme, da tudi v najtemnejše besede vnaša svetlobo in duhovitost, in s tem v zapisano vnaša posebni pripovedni relief, še piše v obrazložitvi nagrade.

Nagrada Kočićevo pero je srbska in bosansko hercegovska prestižna knjižna nagrada Sklada Petar Kočić Banja Luka - Beograd. Nagrado je leta 1995 ustanovil predsednik in ustanovitelj omenjenega sklada Nikola Vukolić. Nagrada se podeljuje štirikrat na leto, ob koncu leta pa podelijo še nagrado Kočićeva knjiga. V preteklih letih so bili dobitniki Dragan Velikić, Miljenko Jergović, Vladislav Bajac in Vida Ognjenović. Nagrada se podeljuje književnikom, ki nadaljujejo delo srbskega in bosansko hercegovskega književnika Petra Kočića (1877-1916).