Slovenija 15.9.2016 11:01

Kritiško pero za življenjsko delo Stanetu Berniku

Ljubljana, 15. septembra - Slovensko društvo likovnih kritikov bo danes v Cankarjevem domu svojim članom oziroma avtorjem kritiških in strokovnih besedil s področja vizualnih umetnosti podelilo priznanja kritiško pero. Žirija je priznanje za mladega kritika namenila Editi Filo, za likovno kritiko in kuratorstvo Borisu Gorupiču, za življenjsko delo pa Stanetu Berniku.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bernikovo delo in ustvarjanje na področju likovne umetnosti lahko razdelimo na nekaj pomembnih področij, segmentov ter znanstveno strokovno, pedagoško, kritiško in praktično usmerjenih sistemov, ki jih je v dolgoletnem delovanju uresničeval, je v obrazložitvi nagrade zapisal Sarival Sosič, predsednik žirije, v kateri sta bili še Vesna Krmelj in Alenka Trebušak.

Pred upokojitvijo je bil dekan Akademije za likovno umetnost, ki se je tudi po njegovi zaslugi preoblikovala v Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Pred tem je pedagoško deloval na različnih fakultetah in akademijah, med drugim tudi v Sarajevu. Leta 2007 je bil izvoljen za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani.

Bernikova največja pozornost je bila posvečena arhitekturi. Zanimala so ga zgodovinska in teoretična področja sodobne arhitekture, ki jih je povezoval s širšimi sociološkimi elementi. Kot široko usmerjen umetnostni zgodovinar, med drugim je bil učenec Franceta Steleta in Naceta Šumija, se je ukvarjal tako z arhitekturo v Sloveniji kot tudi v nekdanji Jugoslaviji. Svoja dognanja je že leta 1968 strnil na razstavi Novejša slovenska arhitektura, ki je kot odmeven projekt zaznamoval nove smernice v razpravljanju o sodobni arhitekturi.

Kot profesor se je ukvarjal tudi z oblikovanjem, ki ga je predaval tako v Sarajevu kot v Ljubljani. Pri sodobnem oblikovanju je Bernik deloval skoraj na vseh področjih, od organiziranja mednarodnih bienalov, okroglih miz, razstav do sodelovanja kot kustos ali avtor razstav iz oblikovanja. Veliko študija in javnega delovanja je posvetil promociji grafičnega oblikovanja, zlasti plakatov in znakov.

Njegova razstava gledaliških plakatov še vedno potuje po svetu. Kot soavtor je sodeloval pri pripravi terminoloških slovarjev, omeniti velja tudi njegovo sodelovanje pri izboru državnih simbolov - slovenske zastave in grba.

Bernik je začel s filmskimi kritikami. Pozneje je postal dolgoletni urednik revije Sinteza, ob kateri so se šolali skoraj vsi likovni kritiki v Sloveniji, še piše v obrazložitvi priznanja.

Slovensko društvo likovnih kritikov priznanja kritiško pero podeljuje od leta 2014. S podelitvijo priznanj poskušajo opozoriti na pomen in potrebo zapisovati, slediti in se kritično odzivati na sodobno likovno dogajanje.