Svet 16.9.2016 5:00

V Berlinu razstava o legendi sodobnega plesa Pini Bausch

Berlin, 16. septembra - V muzeju Martin Gropius Bau bo od danes na ogled razstava, posvečena nemški koreografinji in pedagoginji Pini Bausch (1940-2009), ki je pomembno vplivala na razvoj sodobnega plesa v drugi polovici 20. stoletja. Na postavitvi Pina Bausch in plesno gledališče bo osvetljena njena kariera, prav tako pa razvoj njenega gledališča v Wuppertalu.

Srce postavitve v muzeju Martin Gropius Bau bo rekonstrukcija Lichtburga, vadbenih prostorov plesne skupine Pine Bausch v starem mestnem kinu, kjer je nastala večina njihovih predstav. Z izjemo članov skupine so le redki vstopili v te prostore. Postavitev bodo dopolnjevali intervjuji s koreografinjo. Na ogled bo do 9. januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pina Bausch je vse počela drugače. V njenih koreografijah so se plesalci smejali, jokali in govorili. Nekateri v njeni skupini so bili zelo mladi, nekateri stari več kot 50, 60 let, kar je bilo v drugih plesnih skupinah nepredstavljivo. Nikoli je ni zanimala zgolj forma, temveč človek v vseh svojih običajnih, tragičnih in komičnih razsežnostih.

V 70. letih minulega je Pina Bausch s preseganjem meja med plesom, gledališčem, filmom, literaturo in drugimi umetnostmi na začetku pretresla občinstvo, potem je postala ikona.

Plesno gledališče je vodila od leta 1973. Do svoje smrti je na oder postavila 40 predstav, njene najbolj znane koreografije so Cafe Müller, Das Frühlingsopfer in Kontakthof, s katerimi je obredla ves svet. Nemški režiser Wim Wenders se ji je po smrti, umrla je za rakom leta 2009, poklonil s filmom v 3D tehniki s preprostim naslovom Pina.

Kljub smrti velike umetnice plesa njena skupina na podlagi bogate dediščine deluje naprej. Nedavno je Pina Bausch Dance Company naznanila, da bo zmanjšala število sodelovanj in se usmerila v razvoj lastnega repertoarja, še navaja dpa.