Svet 16.9.2016 6:00

V Argentini na ogled rokopis Jorgea Luisa Borgesa

Buenos Aires, 16. septembra - Rokopis slavne kratke zgodbe Babilonska knjižnica literata, kritika in prevajalca Jorgea Luisa Borgesa je javnosti prvič na ogled v Argentinski narodni knjižnici. Rokopis je direktor knjižnice Alberto Manguel pred dobrim tednom dni odkril v Sao Paulu. Bil je eden od številnih dokumentov, združenih v mapi zasebnega zbiratelja.

V sajasti mapi so bili številni zapisi, slike, fotografije, zemljevidi in pisma. Nekaj dokumentov je pripadalo južnoameriškemu narodnemu heroju Joseju de San Martinu. Direktor Argentinske narodne knjižnice je bil presenečen, da je med dokumenti odkril tako dragoceno najdbo, kot je Borgesov rokopis, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Borges velja za enega največjih argentinskih književnikov. Znan je po poetičnih, enigmatičnih kratkih zgodbah, prepletenih s filozofijo, religijo in svetom sanj. Pri 55 letih je popolnoma oslepel. Umrl je leta 1986, star 86 let. Čeprav so ga velikokrat omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo, je ni nikoli prejel.

Kratka zgodba Babilonska knjižnica je bila v španščini prvič objavljena leta 1941 v zbirki kratkih zgodb Vrt s potmi, ki se cepijo. Leta 1944 je bila vključena tudi v zbirko Namišljenosti, ki je literatu prinesla svetovno slavo. V Babilonski knjižnici je Borges opisal ogromno knjižnico, v kateri so shranjene vse knjige, ki so bile kdaj napisane. Knjižnica je bila metafora za brezmejnost vesolja.

Zbiratelj Pedro Aranha do Lago je Argentinski narodni knjižnici posodil rokopis, da ga lahko razstavijo v svojih prostorih. Po prvih ocenah naj bi bil vreden 500.000 ameriških dolarjev. Borges je bil po poklicu knjižničar in je Argentinsko narodno knjižnico vodil med letoma 1955 in 1973.