Slovenija 17.9.2016 5:00

Na Trubarjevi domačiji danes podelitev Rožančeve nagrade

Velike Lašče, 17. septembra - Na Trubarjevi domačiji na Rašici bo popoldne prireditev, na kateri bodo Robertu Simonišku in Juretu Jakobu izročili nagrado Marjana Rožanca. Simonišek jo prejme za zbirko esejev Trk prostorov, Jakob za zbirko Hiše in drugi prosti spisi. Nagrajenca sta bila razglašena v četrtek na tradicionalni prireditvi v Cankarjevem domu.

Velike Lašče. Trubarjeva domačija na Rašici. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Velike Lašče.
Trubarjeva domačija na Rašici.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je v pogovoru pred razglasitvijo nagrajencev povedal Simonišek, ga je k pisanju esejev pripeljala notranja nuja, da skoznje artikulira svoje razmišljanje. Začel je s poezijo in prozo, piše tudi strokovne tekste in pri njih je, kot je povedal, vedno pogrešal to, da bi lahko povedal, kaj misli in to tudi argumentiral. Eseji mu to širino omogočajo.

Žirija je v utemeljitvi nagrade izpostavila Simoniškovo občutljivost za svet in človeka, za kulturo, zlasti za umetnost, ki se v 15 esejih kaže skozi zavzeto opazovanje naravnih in družbenih pojavov in skozi spoštljivo branje in motrenje literarnih oziroma likovnih stvaritev vseh časov. Pri tem ga ves čas žene volja, da bi pri vsakem pojavu ali delu razkrinkal njegov videz in s površine kar najtemeljiteje prodrl v globino oziroma k resničnemu pomenu.

Jakoba pa je v esej zapeljala njegova poezija; prvi esej je nastal ob zunanji spodbudi, naj zapiše svoje razmišljanje o poeziji, nato ga je "odneslo" v druge teme. Njegovi eseji so dokaj osebni, so polni biografskih drobcev. Ponavadi začne s spominsko reminiscenco, ki jo na neki točki skuša odpreti v bolj univerzalen prostor, nato se vrne nazaj k spominjanju, je nagrajenec pojasnil v pogovoru pred razglasitvijo dobitnika nagrade.

Žirija pa je zapisala, da Jakob svoje pogosto prvoosebne pripovedi oblikuje kot pesmi, pogosto s krožno strukturo, kot da piše o sklenjenem univerzumu. Njegove natančno odmerjene besede, žive in tudi oživljene besede, se v prepoznavnem ritmu zlivajo - kot bi morda dejal avtor - v celek - v celoto, so eno v prefinjenih zapisih o preteklosti, ki je tudi sedanjost.

Letošnjo žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović (predsednica), Mateja Komel Snoj, Tomo Virk, Marko Golja in Peter Kovačič Peršin.

Za nagrado Marjana Rožanca sta bila letos nominirana še Dragan Petrovec za delo Nasilje pod masko in Stanislava Chrobakova Repar za zbirko esejev Agonija smisla.

Nagrado po stečaju Nove revije podeljuje Društvo Marjan Rožanc. Lavreatom jo vsakič izročijo na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Lani je Rožančevo nagrado prejel Andrej Capuder za zbirko esejev Povest o knjigah.