Svet 17.9.2016 5:30

V Umetniškem paviljonu v Zagrebu skulpture Alberta Giacomettija

Zagreb, 17. septembra - V Umetniškem paviljonu v Zagrebu bodo 21. septembra odprli razstavo del švicarskega kiparja, slikarja in grafika Alberta Giacomettija (1901-1966). Pod naslovom Portreti sedanjosti bo združila 34 umetnikovih del: skulpture, risbe in litografije. Med drugim bo mogoče videti umetnikovo najbolj slavno delo - skulpturo z naslovom Moški, ki hodi.

Skulptura iz leta 1961 je od dražbe pri Sotheby's leta 2010 in tedanjega rezultata 104 milijone dolarjev nekaj let veljala za najdražjo skulpturo na svetu. Lani jo je s 141 milijoni na drugo mesto izrinil Giacomettijev Mož, ki kaže iz leta 1947, prodan pri Christie's.

Na razstavi bo mogoče videti tudi Ženske iz Benetk, cikel devetih monumentalnih skulptur, s katerimi se je, kot so zapisali v Umetniškem paviljonu, Giacometti leta 1956 proslavil na Beneškem bienalu.

Giacometti se je rodil v Stampi v Švici v kantonu Grisons. Oče Giovanni je bil znan postimpresionistični slikar. Študiral je v Ženevi, Parizu in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj naredila močan vtis.

Sprva je slikal v kubističnem in postkubističnem slogu. Njegove slikovne deformacije so že nakazovale kasnejši osebni slog. Znan je po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu, ki so učinkovale kot nadrealistične metafore. V 40. letih minulega stoletja je izdeloval majhne skulpture, ki so se zdele kot oddaljeni prividi.

Dela za razstavo, ki jo pripravljajo v ciklu Največji kiparji 20. stoletja, je posodila francoska Fundacija Maeght. Omenjeni cikel so leta 2014 začeli z razstavo Joana Miroja, lani ji je sledila razstava francoskega kiparja Augustea Rodina.

Razstava Giacomettijevih del bo v Zagrebu bo na ogled do 8. januarja prihodnje leto.