Slovenija 16.9.2016 9:38

V AS Galeriji fotografska razstava Srdjana Živulovića

Ljubljana, 16. septembra - V AS Galeriji je na ogled fotografska razstava Srdjana Živulovića. Pod naslovom Nedokončana zgodba se prek 18 fotografij dotika aktualne problematike begunstva. Za fotografijo beguncev na nasipu pri Brežicah, ki so lani prečkali Slovenijo, je Živulović kot prvi Slovenec prejel Pulitzerjevo nagrado za fotografijo.

Razstavljene fotografije predstavljajo tri obdobja, povezana s fotografiranjem beguncev. Prva in druga serija sta predstavljeni v črno-beli fotografiji, tretja v barvni. Prva serija sega v leto 1991 in prikazuje Kurde, največji narod brez države, ki bežijo v Turčijo. Druga serija je nastajala med letoma 1992 in 1994. Prikazuje bosansko in hrvaško vojno ter begunski val v Sloveniji.

Tretja serija je nastala leta 2015 in prikazuje begunce iz Sirije, Afganistana, Afrike, ki so prečkali Slovenijo na poti v druge članice EU. Iz slednje je tudi nagrajena fotografija. Po Živulovićevih besedah je ena izmed zadnjih fotografij, ki jih je naredil tisti dan.

Kot je fotograf pojasnil na odprtju razstave, so zmagovalno fotografijo poslali iz redakcije Reuters. "Zelo sem vesel in počaščen, da sem letošnji prejemnik Pulitzerjeve nagrade, a še bolj bi bil, če bi vsi ti begunci lahko živeli srečno na svojih domovih", je še povedal.

Živulović - Žiga se s temo begunstva ukvarja že več kot četrt stoletja. Ker se, kot je videti, begunska tematika še ni končala in se še nekaj časa ne bo, se je odločil, da razstavo naslovi Nedokončana zgodba, so zapisali v galeriji.

Živulović je več let delal v časopisni hiši Delo, od leta 1992 ima svojo fotografsko agencijo Bobo. Od slovenske osamosvojitvene vojne sodeluje z agencijo Reuters.

Razstava v AS Galeriji bo na ogled do 1. decembra 2016.