Slovenija 17.9.2016 0:30

V Portorožu bodo nocoj razglasili dobitnike filmskih vesen

Portorož, 17. septembra - V portoroškem Avditoriju se bo nocoj ob 22. uri začela podelitev nagrad 19. festivala slovenskega filma (FSF). Odprtje festivala je zaznamovala podelitev Badjurove nagrade scenografu Dušanu Milavcu, znano pa je tudi, da bo drugo nagrado kosobrin prejel kolorist Emil Svetlik. Največ pričakovanj vzbujajta vesni za najboljši film in režijo.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Poleg v omenjenih kategorijah bodo vesne podelili še za najboljši kratki film, scenarij, glavno in stransko moško ter žensko vlogo, fotografijo in montažo. Razglasili bodo tudi najboljši študijski film.

Strokovna žirija lahko podeli tudi do osem nagrad za filme, ki v svojem žanru izjemno izstopajo, manjšinsko koprodukcijo oziroma za scenografijo, kostumografijo, animacijo, masko in ton. O svojem ljubljencu se bo izreklo tudi občinstvo, podelili pa bodo še nekaj nagrad, ki so jih prispevali partnerji oziroma pokrovitelji festivala.

V tekmovalni program je letos uvrščenih 14 celovečernih filmov, od tega jih je sedem igranih, štirje so dokumentarni, tri pa so koprodukcije. Med drugimi se za nagrade potegujejo celovečerci Damjana Kozoleta (Nočno življenje), Igorja Šterka (Pojdi z mano), Žige Virca (Houston, imamo problem!), Klemna Dvornika (Pod gladino), Vlada Škafarja (Mama), Slobodana Maksimovića (Nika) ter Marka Sosiča (Komedija solz).

O nagradah bo odločala žirija, ki jo sestavljajo scenaristka in režiserka Sonja Prosenc, predavateljica za področje filma na Univerzi v Pensilvaniji Meta Mazaj, programski vodja Mestnega kina Domžale in podpredsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič ter direktor fotografije in podpredsednik Združenja filmskih snemalcev Slovenije Rado Likon.

Na lanski festivalski izdaji sta po oceni žirije izstopala grozljivka Idila Tomaža Gorkiča in kratki film Ljubezen na strehi sveta Jana Cvitkoviča. Oba sta prejela po štiri nagrade vesna, prvi med drugim za najboljši celovečerec, drugi za najboljši kratki film in režijo. Filmski kritiki so nagradili Pse brezčasja Mateja Nahtigala.