Svet 19.9.2016 5:00

Cvitkovičeva Šiška deluxe odpira Dneve slovenskega filma v Zagrebu

Zagreb, 19. septembra - Z grenko-sladko komedijo Šiška deluxe v režiji Jana Cvitkoviča se bodo drevi v zagrebškem kinu Tuškanac začeli Dnevi slovenskega filma. Do petka bodo predvajali devet filmov novejše slovenske filmske produkcije. Hrvaški mediji priporočajo predvsem ogled celovečerca Roka Bička Razredni sovražnik.

Ljubljana. Igralec in režiser Jan Cvitkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gost drevišnjega otvoritvenega večera bo Cvitkovič, s katerim bodo po projekciji njegovega lanskega celovečerca pripravili pogovor.

Dneve slovenskega filma bodo nadaljevali v torek z dokumentarcem Banditenkinder režiserke Maje Weiss o ukradenih otrocih med drugo svetovno vojno in po njej. Po filmu bo sledil pogovor z režiserko in predsednikom društva taboriščnikov ukradenih otrok Janezom Žmavcem, ki je tudi glavni nastopajoči v filmu, so napovedali na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu. To je s Slovenskim filmskim centrom omogočilo dneve slovenskega filma v Zagrebu.

Hrvaško občinstvo si bo lahko do konca tedna ogledalo tudi film Srečen za umret režiserja Matevža Luzarja, v kateri med drugim igra Milena Zupančič, ter poetično dokudramo Oče režiserja Vlada Škafarja.

Na sporedu bo še nekaj dokumentarcev, kot denimo celovečerni dokumentarec Siniše Gačića Boj za. Z dvema dokumentarcema Karpopotnik in Hiške se bo predstavil režiser Matjaž Ivanišin, ki je Hiške posnel v sodelovanju s kolegom Darkom Sinkom.

Dneve slovenskega filma bodo sklenili v petek z romantično glasbeno dramo Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkoviča.

Vsi slovenski filmi, ki bodo predstavljeni v Zagrebu, so nastali med letoma 2010 in 2015.

Kino Tuškanac je eno redkih zagrebških filmskih prizorišč, ki predvaja nekomercialne filmske vsebine. Programe v kinu Tuškanac vodi hrvaška filmska zveza v sodelovanju s hrvaško kinoteko.