Slovenija 18.9.2016 11:00

V Ljubljani prvi Dunajski dnevi z vrsto dogodkov in sacher torto

Ljubljana, 18. septembra - V Ljubljani bodo med ponedeljkom in sredo prvič potekali Dunajski dnevi. V treh dneh se bodo na različnih prizoriščih v središču Ljubljane zvrstili številni dogodki, od gospodarskega foruma, koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up pa vse do pokušine največje originalne sacher torte na svetu.

Srbija, Kragujevac. Izdelava sacher tort. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Kragujevac.
Izdelava sacher tort.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Sporazum o sodelovanju med Ljubljano in Dunajem, ki je bil prvič podpisan leta 1999, sta župana obeh mest obnovila 13. septembra na Dunaju. V luči dobrega medmestnega sodelovanja predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR pripravlja Dunajske dneve, v sklopu katerih se bo zvrstilo več brezplačnih dogodkov.

Dunajske dneve bo v ponedeljek uvedla glasba, saj Dunaj velja za mesto z največjimi skladateljskimi imeni. Ob 19. uri bo Simfonični orkester RTV Slovenija skupaj z dunajskima solistoma - uveljavljeno violinistko Lidio Baich in violistom Dunajskih filharmonikov Christianom Frohnom - v Slovenski filharmoniji izvedel dela Gustava Mahlerja, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Johanna Straussa. Vstopnice za koncert so že pošle.

Drugi dan bo "obarvan zeleno". Dunajski in ljubljanski strokovnjaki bodo predstavili projekte in ukrepe, s katerimi sta si mesti prislužili naziv zelene prestolnice. Dunajčani bodo med drugim spregovorili o svoji največji elektrarni v lasti meščanov in pametni ureditvi prometa. Ljubljanski predavatelji pa se bodo osredotočili na strategijo Ljubljana brez odpadkov do 2035 - Zero Waste, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.

Zadnji dan bo posvečen gospodarskemu forumu z naslovom Mesti prihodnosti - Dunaj in Ljubljana. Dunajski govorci bodo izpostavili strategijo, ki podpira investicije v inovacije, spodbujanje zagonskih oz. start-up podjetij ter naselitev tujih podjetij in organizacij v avstrijski prestolnici.

V sredo se bodo Dunajski dnevi bodo sklenili ob 17. uri na Stritarjevi ulici pri Tromostovju, kjer bodo Sacherjevi slaščičarski mojstri naredili največjo originalno sacher torto na svetu - s premerom 3,5 metra in jo nato razdelili med obiskovalce.

Za izdelavo več kot poltonske torte bodo porabili 2000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih kakovostnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade, 200 kilogramov glazure ter 300 litrov sladke smetane.

Recept za originalno sacher torto je shranjen v sefu in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. V celoti ga poznata le glavni slaščičar in še dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti.

Zgodba o torti se je začela leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj sacher torto še danes pripravljajo po njegovem prvotnem receptu. Na Dunaju letno izdelajo 360.000 tort, ki jih prodajajo in strežejo po vsem svetu.

V okviru prireditve bodo dvakrat dnevno potekala tudi brezplačna vodenja v treh jezikih, ki razkrivajo dunajske vplive v Ljubljani. Ves teden bo odprta tudi trgovinica pop-up v lokalu Pritličje, kjer bodo naprodaj dunajski spominki.