Svet 17.9.2016 6:00

Štiri Rembrandtova zgodnja dela prvič združena na razstavi v Oxfordu

Oxford, 17. septembra - V muzeju Ashmolean v Oxfordu so prvič skupaj razstavili štiri zgodnja dela nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna (1606-1669) iz serije slik petih čutov. Razstavljene slike predstavljajo vid, sluh, tip in voh, umetnik pa jih je najverjetneje naslikal v letih 1624-25. Zadnjo so odkrili šele lani. Slike bodo na ogled do 27. novembra.

Nizozemska, Amsterdam. Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Razstava del nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po besedah kustosinje razstave An Van Camp so se za predstavitev omenjenih štirih slik odločili ob pripravah na razstavo zgodnjih umetnikovih del, ki jo načrtujejo v letih 2019-20.

Sliko, ki predstavlja voh, so lani odkrili v kleti neke hiše v New Jerseyju. Lastnik slike ni vedel, da doma hrani Rembrandtovo delo, tega ni vedela niti avkcijska hiša, ki jo je dala na dražbo. Na dražbi jo je ponudila kot delo iz 19. stoletja, slika pa je bila ocenjena med 500 do 800 dolarjev.

Vendar je novica o njej dosegla nekatere strokovnjake iz drugih evropskih avkcijskih hiš, ki so posumili, da bi lahko bila Rembrandtovo delo. Nato je bila na dražbi prodana za 870.000 dolarjev.

Pozneje je bila za neznano vsoto prodana v tim. Leidensko zbirko, ki jo je zasnoval newyorški zbiratelj in filantrop Thomas Kaplan in velja za eno največjih zasebnih zbirk del zlate dobe nizozemske slikarstva na svetu. Že pred tem sta bili del zbirke dve sliki iz omenjene Rembrandtove serije čutov.

Upodobitev vida je za razstavo posodil Muzej Lakenhal v Leidnu. Iz omenjene serije še vedno pogrešajo upodobitev okusa. Namesto nje so v muzeju razstavili le okvir, obiskovalce pa pozivajo, da narišejo ali naslikajo, kako si sami predstavljajo manjkajočo sliko.

Kot piše The Guardian, sicer slike na prvi pogled ne delujejo kot Rembrandtove. Vendar pa je bil umetnik tedaj star šele 17 ali 18 let. Je po po besedah kustosinje v njih že mogoče uzreti napoved velikega slikarja, kakršen je postal pozneje. Slike pričajo tudi o tem, da je Rembrandt že pri osemnajstih letih kazal velik smisel za predstavljanje človeških značajev in čustev.

Rembrandt van Rijn se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.