Slovenija 19.9.2016 5:00

Koncert klasične glasbe za uvod v prve Dunajske dneve v Ljubljani

Ljubljana, 19. septembra - S koncertom RTV simfonikov in dunajskih solistov - violinistko Lidio Baich in violinistom Dunajskih filharmonikov Christianom Frohnom - v Slovenski filharmoniji se bodo drevi začeli prvi Dunajski dnevi. V treh dneh se bo v mestnem središču zvrstilo več kulturnih in gospodarskih dogodkov, med obiskovalce bodo razdelili sacher torto.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dunajske dneve bo drevi uvedla glasba. Na koncertu, za katerega vstopnice so že pošle, bo mogoče prisluhniti delom Gustava Mahlerja, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Johanna Straussa.

V torek bodo dunajski in ljubljanski strokovnjaki predstavili projekte in ukrepe, s katerimi sta si mesti prislužili naziv zelene prestolnice. Dunajčani bodo med drugim spregovorili o svoji največji elektrarni v lasti meščanov in pametni ureditvi prometa. Ljubljanski predavatelji pa se bodo osredotočili na strategijo Ljubljana brez odpadkov do leta 2035 - Zero Waste.

Dan pozneje bo potekal gospodarski forum Mesti prihodnosti - Dunaj in Ljubljana, na katerem bodo gostje z Dunaja predstavili strategijo, ki podpira investicije v inovacije, spodbujanje zagonskih oz. start-up podjetij ter naselitev tujih podjetij in organizacij v avstrijski prestolnici.

V sredo se bodo Dunajski dnevi sklenili ob 17. uri na Stritarjevi ulici pri Tromostovju, kjer bodo Sacherjevi slaščičarski mojstri naredili največjo originalno sacher torto na svetu - s premerom 3,5 metra in jo nato razdelili med obiskovalce.

Za izdelavo več kot poltonske torte bodo porabili 2000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih kakovostnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade, 200 kilogramov glazure ter 300 litrov sladke smetane.

V okviru prireditve bodo dvakrat dnevno potekala tudi brezplačna vodenja v treh jezikih, ki razkrivajo dunajske vplive v Ljubljani. Ves teden bo odprta tudi trgovinica pop-up v lokalu Pritličje, kjer bodo naprodaj dunajski spominki.