Svet 19.9.2016 5:30

Na dražbo Picassova keramika v lasti Richarda Attenborougha

London, 19. septembra - Keramična dela Pabla Picassa v lasti britanskega filmskega ustvarjalca Richarda Attenborougha, ki veljajo za eno najlepših zasebnih zbirk, bodo konec novembra ponudili na dražbi. Leta 2014 preminuli Attenborough je Picassovo keramično posodje in vaze kupoval na počitnicah v Franciji, kamor je z družino zahajal zadnjih 50 let.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Kot se spominja režiserjev sin Michael Attenborough, je oče vsako leto v studiu v francoskem kraju Vallauris, nedaleč stran od hotela, v katerem je bil z družino nameščen, kupil kakšno Picassovo keramično delo. "Picassa je imel za genija," je poudaril.

Nekoč ta keramika ni bila tako draga, je o Picassovih delih, ki so danes ocenjena na najmanj 10.000 funtov na posamezen izdelek, dejal Attenboroughov sin.

Poznavalka Picassovih keramičnih del pri avkcijski hiši Sotheby's, pri kateri bo 22. dražba, je dejala, da gre za najboljšo tovrstno zbirko v zasebni lasti, piše britanski časnik The Guardian.

Attenborough je še v času svojega življenja doniral okoli 100 Picassovih keramičnih del Leicesterskemu muzeju New Walk in galeriji. Poleg keramičnih Picassovih del je zbiral tudi dela umetnikov, kot so Graham Sutherland, Christopher Wood ter Barbara Hepworth in Ben Nicholson.