Svet 19.9.2016 9:59

V Torontu slavil muzikal La La Land

Toronto, 19. septembra - Na 41. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu je slavil muzikal La La Land, v katerem sta zaigrala Ryan Gosling in Emma Stone. Občinstvo tamkajšnjega festivala, ki je v preteklih letih prepričljivo napovedalo vsaj nominirance, če ne celo dobitnike oskarjev, ga je v nedeljo izbralo za najboljši film festivala.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film Damiena Chazelleja gledalca popelje v čarobni čas zlate dobe ameriškega muzikala. Gosling in Emma Stone sta v filmu prevzela vlogi jazzovskega glasbenika in igralke, med katerima se vname ljubezen. Film je odprli tudi letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah, kjer je bila Emma Stone nagrajena za igro.

Mednarodno zrušenje kritikov FIPRESCI je v sekciji Posebne predstavitve izbralo film kitajskega režiserja Feng Xiaoganga I Am Not Madame Bovary, v kategoriji Odkritja pa film Kati Kati, ki ga je posnel Mbithi Masya.

V kategoriji kratkih filmov je slavil Imago filipinskega režiserja Ribaya Gutierreza.

Na festivalu v Torontu so letos prikazali 400 celovečernih in kratkih filmov iz 83 držav. V središču pozornosti so bile teme, kot so ameriška politika, radikalizacija mladih, rasizem in begunci.

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev. Med nagrajenci festivala, ki so odnesli zlati kipec, so 12 let suženj, Kraljev govor in Revni milijonar.