Svet 20.9.2016 5:00

V Trevisu oktobra razstava del francoskih impresionistov

Treviso, 20. septembra - V Razstavišču Santa Caterina Mestnega muzeja v Trevisu bodo 19. oktobra odprli razstavo del francoskih umetnikov 19. stoletja. Pod naslovom Zgodbe impresionizma - veliki protagonisti od Moneta do Renoirja, od Van Gogha do Cezanna bo postavitev združila 140 umetnin iz javnih in zasebnih zbirk.

Belgija, Mons. Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Dela nizozemskega slikarja Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev bo razdeljena v šest sklopov in bo po besedah kuratorja Marca Goldina zastavljena zelo didaktično. Z njo želijo namreč ne le predstaviti dogajanja v Franciji od sredine 19. pa do začetka 20. stoletja, ampak tudi, kako močno je bilo tedaj v Franciji slikarstvo.

Francoski impresionisti bodo postavljeni v širši zgodovinski kontekst. Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa bo poseben poudarek na razvoju portreta in na odnosu človeka do narave, ki se odraža v številnih upodobitvah vrta, tihožitjih in krajinah. Predstavljene bodo tudi krize znotraj impresionističnega gibanja ter Cezannova obsedenost z geometrijskimi oblikami, zaradi česar umetnik velja za predhodnika modernizma.

Razstava bo na ogled do 17. aprila.

.