Svet 20.9.2016 6:00

Priznani španski pisatelj Javier Marias dopolnil 65 let

Madrid, 20. septembra - Svoj 65. rojstni dan danes praznuje španski pisatelj Javier Marias, ki velja za enega slogovno najbolj prepoznavnih in najbolj prevajanih avtorjev. Njegova dela so prevedena v 42 jezikov. Slovenski bralci ga poznajo po trilogiji Tvoj obraz jutri ter romanih, kot sta Tako belo srce in Jutri v bitki misli name. Večino del je prevedla Marjeta Drobnič.

Eden najpomembnejših in največkrat nagrajenih španskih sodobnih pisateljev je svoje prvo literarno delo, kratko zgodbo, napisal pri 14 letih, prvi roman pa objavil pri 20. Mednarodno slavo je požel s sedmim literarnim delom - romanom Tako belo srce.

Še preden je Marias zanj leta 1997 prejel nagrado IMPAC, je roman izšel tudi v nemškem prevodu in postal prodajni fenomen. Med literarne zvezde na nemškem trgu je Mariasa izstrelil vplivni kritik Marcel Reich-Ranicki. Roman ga je tako navdušil, da ga je v svoji oddaji Literarni kvartet razglasil za genialno delo, pisatelja pa za tedaj največjega živečega pisatelja na svetu.

Sloves enega najpomembnejših španskih pisateljev je Marias utrdil z romanom Jutri v bitki misli name. Med letoma 2002 in 2007 je objavil trilogijo Tvoj obraz jutri, leta 2011 pa roman Zaljubljenosti. Njegov zadnji roman je Tu se začne zlo (2014). Vsi omenjeni romani so v prevodu Marjete Drobnič na voljo tudi slovenskim bralcem. Poleg romanov, ki so izšli pri Cankarjevi založbi, je poslovenjena še kratka zgodba iz leta 1998 Slab značaj, ki je izšla letos v prevodu Ferdinanda Miklavca pri založbi Modrijan.

Marias je prejel vrsto literarnih nagrad, leta 2012 pa je zavrnil nacionalno nagrado za literaturo, ki mu jo je špansko ministrstvo za kulturo namenilo za roman Zaljubljenosti. Razlog bi lahko bila njegova kritičnost do španskega premiera Mariana Rajoyja. O njem je Marias zapisal, da je človek brez idej, nesposoben, da bi v ljudeh zbudil upanje.

Mariasa omenjajo kot resnega kandidata za Nobelovo nagrado. Poleg pisanja romanov vodi tudi manjšo založniško hišo Reino de Redonda in tedensko objavlja kolumne v časopisu El Pais.