Slovenija 20.9.2016 10:11

V Mariboru se začenja tretja sezona Nagiba na oder

Maribor, 20. septembra - V Mariboru se danes začenja štiridnevni festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder. Gre za tretjo sezono dogodka, ki je kulturno ponudbo mesta nadgradil ter na področju sodobnih plesnih in širših uprizoritvenih umetnosti prvič v svoji zgodovini vzpostavil tudi repertoarni prikaz vrhunske slovenske in mednarodne neodvisne produkcije.

Kot napovedujejo organizatorji, si bo v štirih dneh na malem odru Narodnega doma mogoče ogledati dve predstavi, obiskovalce bodo povabili v "podzemni" radijski studio, kjer bodo lahko v živo sodelovali pri izvedbi kritiško-teoretskega dogodka, septembrsko druženje pa bodo zaključili z okroglo mizo na temo avtorskega dela.

Tretjo sezono bodo zvečer odprli s predstavo Obetavno!, pri kateri sodelujejo koreograf in performer Loupo Abramovici, kontrabasist in skladatelj Tomaž Grom ter režiser in interdisciplinarni umetnik Janez Janša.

Omenjeni projekt je zastavljen kot serija performativnih situacij, ki potekajo po različnih lokacijah v Sloveniji, v mariborski izdaji pa bodo izpeljali enkratno soočenje treh uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev, ki bodo poleg performativnih in glasbenih vložkov na prav poseben način obdelali še teorijo plesa.

V sredo se bodo udeleženci festivala preselili v studijsko okolje na Glavnem trgu, kjer bodo konceptualno nadgradili lansko sezono, ki se je odvijala v mediju radijskih oddaj in je bila posvečena refleksiji samih predstav znotraj sezone.

Letos bo nekoliko predrugačen format temeljil na živem dogodku s publiko, hkrati pa bo deloval kot ustvarjanje in predvajanje radijske oddaje z vnaprej pripravljenimi prispevki snovalk Kaje Kraner, Katje Kosi in Alje Lobnik ter pogovornim delom, ki ga bomo skušali v živo zvočno nadgraditi v sodelovanju z različnimi glasbeniki in oblikovalci zvoka.

Druga predstava bo na sporedu v četrtek, ko bodo ponovili gledališki eksperiment Generacije, ki je sprva nastal v produkciji mariborske prve gimnazije pod režijsko taktirko Tina Grabnarja, a je bil nato umaknjen s programa. Dijaki Ajda in Kim Godec, Žiga Hren, Luka Kuht in Enej Urnaut so v predstavi v tek spravili neustrašni govor zoper starše, politike, babice in dedke, policaje, delavce in profesorje in s tem zadeli ob sam vrh šole. Projekt je na festivalu Vizije prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo.

Za zaključek bodo v petek popoldne v Pekarni pripravili še okroglo mizo, ki bo skušala načeti in odpreti razmerja med produkcijskimi in avtorskimi pravicami, se seznaniti z zagatami in dolžnostmi, premleti težave o avtorskih pravicah posameznih umetniških snovalcev, ki delujejo zunaj institucionalne sodobne uprizoritvene umetnosti. Gostje omizja bodo odvetnica Urša Chitrakar, režiser Tin Grabnar, intermedijska umetnica Alenka Pirman in kritičarka Alja Lobnik.