Slovenija 20.9.2016 14:20

Houston, imamo problem! slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Ljubljana, 20. septembra - Film Houston, imamo problem! Žige Virca je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2017. Film, ki je svetovno premiero doživel v uradnem programu filmskega festivala Tribeca v New Yorku, je na pravkar končanem Festivalu slovenskega film (FSF) v Portorožu prejel vesno za najboljši celovečerni film po izboru žirije.

Portorož, Avditorij. V Portorožu so v soboto zvečer podelili nagrade 19. Festivala slovenskega filma (FSF). Režiser Žiga Virc. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Portorož, Avditorij.
V Portorožu so v soboto zvečer podelili nagrade 19. Festivala slovenskega filma (FSF).
Režiser Žiga Virc.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strokovna žirija v sestavi Ida Weiss, Emil Svetlik, Igor Prassel, Peter Bratuša, Darko Sinko, Urša Loboda, Miha Tozon in Ana Šturm je Virčev film izbrala izmed treh celovečernih filmov, ki so jih prijavili producenti. V igri sta bila še filma Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala in Nočno življenje režiserja Damjana Kozoleta, so sporočili z Društva slovenskih režiserjev (DSR).

Kot je zapisala v utemeljitvi, vsi trije filmi izstopajo po svoji kakovosti ter raznolikosti sloga in žanra. Filmu Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih, je označila kot celostno dovršen in domišljen film, ki z vsemi filmskimi sredstvi ter s sproščenim in igrivim pristopom do medija suvereno vodi gledalca skozi nenavadno pripoved.

"Vrhunsko strukturirana naracija gledalca zapelje; nudi mu popoln filmski užitek, hkrati pa mu neprestano spodmika trdna tla pod nogami. Z inovativnim prepletanjem dokumentarnega in igranega se Houston poigrava z miti in filmskimi klišeji ter jih - z zavestnim manipuliranjem - pred našimi očmi tudi razgalja," je zapisala žirija.

Filmski in televizijski režiser Virc, diplomant Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, je nase opozoril že kot študent. Za svoja študentska avdiovizualna dela je prejel dve študentski Prešernovi nagradi Univerze v Ljubljani - leta 2009 za kratki igrani film Trst je naš! in leta 2010 za režijo študijske TV-oddaje Naša demokracija.

Film Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Hrvaško, Nemčijo, Češko in Katarjem in je obenem prvi film v regiji, ki ga je finančno podprla in na svoj program uvrstila televizija HBO.

Film je v kino distribuciji v Sloveniji od 27. aprila. Do 22. avgusta je imel skoraj 17.800 gledalcev, s čimer je po podatkih DSR postal v zadnjih dveh letih najbolj gledan slovenski film v kinih. Film je imel kino distribucijo na Hrvaškem ter omejeno distribucijo v Srbiji, BiH in Makedoniji. Dosegel je tudi mednarodni tržni uspeh, saj sta se za trženje odločila distributerja Cat & Docs iz Francije (po vsem svetu) in Submarine Entertainment iz ZDA (za Severno Ameriko).

Houston, imamo problem! je bil predvajan še na festivalih v Karlovyih Varyih, Pulju, Traverse City Film Festivalu v ZDA in DokuFestu v Prizrenu.

V tem mesecu pa je v tekmovalnem programu filmskega festivala v Torontu svetovno premiero doživel novi kratki igrani Virčev film Selitev (A New Home); film je bil prikazan tudi na FSF v Portorožu.